Treća Eno gastro bajka u Križevcima

Bogatstvo okusa na stolovima

Treća po redu manifestaciju “Eno gastro bajka” održana je u prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. Glavne ideje i ciljevi organizacije manifestacije Eno gastro bajke, koja predstavlja aktivnost unutar programa poticanja gospodarskog razvitka ruralnog kraja te kratkih opskrbnih lanca, su povezivanje poljoprivredne proizvodnje s poslovnim subjektima, poticanje kulture darivanja poslovnih poklona iz domaće, OPG ili EKO proizvodnje, spajanje proizvodnje s tržištem, koncentracija inicijative na jednom mjestu, formiranje kompletnog popisa proizvođača te spajanje domaće kvalitetne proizvodnje s ugostiteljstvom.
“Cilj nam je okupljanje na jednom mjestu ponude i potražnje, da ove divne proizvode spojimo sa poslovnom zajednicom i da poslovni svijet počinje više cijeniti i koristiti proizvode iz OPG-a. Već duže vrijeme pokušavamo napraviti jedan oblik poslovnog darivanja iz OPG-imanja i iz cijele palete domaćih proizvoda napraviti poslovne poklone za partnere” – kazao je direktor Križevačkog poduzetničkog centra Tihomir Hodak.
Predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci Denis Maksić nazdravio je križevačkim šampanjcem obitelji Podolski te pohvalio i sva ostala vina, pogotovo autohtonu sortu kleščec koja se na ovaj način želi još više promovirati.
“Tu su zatim i sirevi nadaleko poznati van Križevaca, a na žalost, još uvijek nedovoljno poznati u samim Križevcima i okolici, zatim proizvođači meda sa svojim bogatstvom koje je zaslužilo da dođe u naše domove i da se može koristiti cijelu godinu. Tu su i jabuke naših voćara, povrtlari, i vrijedne ruke obrta, kućnih radinosti čiji proizvodi također mogu biti sastavni dio ponude poklon paketa. Cilj je da ti proizvodi završe kao poklon za prijatelja, suradnika, da izađu van Križevaca, budu prepoznatljivi i nose slavno ime našeg grada i okolice” – kazao je Denis Maksić.
Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević  kazao je da su djelatnici Gradske uprave unatrag nekoliko mjeseci posjetili naša sela i educirali ljude kako bi povukli sredstva EU , posebno iz Mjere 6.3:
“Imamo za sada 15 sigurnih projekata, ukupno milijun i pol tisuća kuna će doći na OPG-ove kako bi bili konkurentni na tržištu. Grad Križevci će u prosincu imati svoj kratki opskrbni lanac kako bi OPG-ovi mogli plasirati svoje proizvode. Sredstva za potpore u poljoprivredi smo usmjerili na prerađivačke kapacitete kako bi mogli te proizvode legalno prodavati ustanovama , vrtićima da djeca jedu zdravu, domaću hranu” – kazao je Mario Martinčević i poželio OPG-ima puno uspjeha, poslovnih kontakata i da unaprijede svoje poslovanje.