Udruga “HERA” Križevci

Zaštita i promicanje ljudskih prava

Udruga “HERA” Križevci već niz godina djeluje u Križevcima, jedina takve vrste  u Koprivničko-križevačkoj županiji, sa ciljem senzibiliziranja i educiranja javnosti o problematici nasilja u obitelji, borbe protiv nasilja u obitelji, humanitarnog rada, razvoja i poticanja kreativnosti žena te zdravstvene preventive i osvješćivanja aktualnih problema, a sve u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava, osobito žena i djece.
Prema riječima predsjednice Udruge “HERA” Marine Švagelj Jažić, može se dobiti pravna ili psihosocijalna pomoć na broj telefona 271-335 ili direktno u prostorima udruge u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkoga 5. Jedan od programa koji se provodi je “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”  financiran od strane Ministarstva pravosuđa.
“Radi se o trogodišnjem programu kojim se pruža emocionalna i praktična podrška, informacije, psihosocijalna i savjetodavna pomoć, pratnja na sud, policiju, državno odvjetništvo i drugo. Nitko nije pripremljen da postane žrtva ili svjedok, odnosno svjedokinja kaznenog djela stoga je potpora od iznimne važnosti. Sudjelovanje u sudskom postupku može biti stresno iskustvo, a ovo je mjesto gdje se mogu saznati prava i dobiti odgovarajuća pomoć i podrška” – napominje Marina Švagelj Jažić.
Projekt “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” provodi se s nekoliko partnera. Među njima je i Ženska soba iz Zagreba čije su  predstavnice: psihologinja i psihoterapeutkinja u superviziji, voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja Senka Sekulić Robić i voditeljica pravnog tima u Ženskoj sobi te voditeljica programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela Anamaria Drožđan Kranjčec,  posjetile Udrugu “HERA” u Križevcima.
Ističu da je u prvih šest mjeseci  190 osoba primilo različite oblike usluga od strane 10 partnerskih organizacija i to kroz više od 900 različitih oblika usluga: pratnja na sud, usluge pravne pomoći i psihološkog savjetovanja, pružanje emocionalne pomoći, osnovnih informacija i drugo, a očekuje se da će taj broj i rasti.