Uz Svjetski dan šećerne bolesti – 14. studeni

Tribina o šećernoj bolesti

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i Klub dijabetičara Križevci organizirali su na sam taj dan, 14. studenog, tribinu o šećernoj bolesti na kojoj je sudjelovao predavač Igor Bjelinski, dr. med. specijalist internist Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Zagreb.

U svijetu od šećerne bolesti boluje svaka jedanaesta osoba, a u Hrvatskoj je, prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću, prošle godine registrirano 304 408 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Uvodno se obratila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus koja je istakla da  Klub dijabetičara aktivno djeluje. Predsjednica Kluba dijabetičara Nada Šegrt kazala je da klub djeluje u Križevcima tri godine i surađuje s biološkom grupom Gimnazije “Ivana Zakmardija Dijankovečkoga” u mjerenju šećera u krvi i tlaka.

“Dan šećerne bolesti je 14. studeni koji se već desetak godina obilježava u Hrvatskoj što je potaknula Međunarodna dijabetička federacija. Ova i slijedeća godina posvećene su obitelji i šećernoj bolesti, pa ćemo u 2019. godini organizirati tribinu na tu temu” – najavila je Nada Šegrt.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljele osobe, promicanje edukacije obitelji i oboljelih, prevencija i važnost uloge obitelji u skrbi i liječenju za oboljele.

Dr. med. specijalist internist Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Zagreb Igor Bjelinski, govoreći na temu “Dijabetes tip 2 – Kada započeti liječenje inzulinom?” – kazao je da 70 posto oboljelih od šećerne bolesti boluje od dijabetesa tipa 2. Nepridržavanje uputa donosi posljedice, a svakako da pritom veliku ulogu ima promjena životnog stila, prehrana – dijeta i tjelesna aktivnost.

Upoznao je zainteresirane i sa FreeStyle libre – flash sustavom za praćenje glukoze, odnosno brzim sustavom za praćenje  šećerne bolesti – glukoze, a u razgovoru prisutni su govorili o svojim iskustvima te od stručnjaka dobili odgovore i savjete.