Križevački vijećnici donijeli Proračun za 2019.godinu

Oporba nije za zaduživanje

Najviše rasprave, očekivano, na sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca bilo je kod donošenja Proračuna za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu što je usvojeno s većinom glasova. Ukupni planirani prihodi za iduću godinu iznose 89.982.915 kuna. Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško istakao je neke bitne stavke: povećanje sredstava za mjesnu samoupravu, Dječje gradsko vijeće, potpore poduzetnicima, potpore u poljoprivredi, za Dječji vrtić Križevci s ciljem osiguranja logopeda i energetsku obnovu, osiguranje sredstava za udžbenike, projekt dvorane Osnovne škole “Ljudevita Modeca” i osiguranje jednosmjenske nastave, stipendije za deficitarna zanimanja, nastavak obnove velike dvorane Hrvatskog doma, povećanje sredstava za udruge, sredstva za strategiju razvoja turizma, povećanje sredstava za sportske klubove , dječja igrališta, radovi na aglomeraciji, radovi u Frankopanskoj ulici, modernizacija lokalnih cesta, uređenje parka u Ulici Franje Tuđmana, projektiranje rotora kod “Plodina”, sufinanciranje rušenja starih kuća, uređenje gradskog stadiona, sterilizacija pasa, projekt “I ja odvajam” i drugo.
Za zamjenu javne rasvjete planira se dizanje kredita od 4 milijuna kuna.

Vijećnik Marijan Vuković (HSS) rekao je da ne vjeruje da se treba zaduživati. Proračun nije onakav kakav bi on htio da bude, ali ga prihvaća. Pohvalio je gradonačelnika što su stvoreni uvjeti da ide Aglomeracija.

Vijećnik HDZ-a i potpredsjednik Gradskog vijeća Mato Devčić kazao je da Klub HDZ-a neće podržati ovakav proračun te upitao o dužini i planiranim troškovima za ceste kao i oborinskoj odvodnji Posrednjeg puta do Ulice Marcela Kiepacha i zašto to nije moglo biti obuhvaćeno aglomeracijom.

Vijećnik HDS-a Ivica Švagelj kazao je da je novi Zakon o jedinicama lokalne samouprave omogućio Gradu Križevcima 15 milijuna kuna, smatrajući da je to prilika da se uloži u ono što je potrebno građanima. Upitao je što je s dvoranom kod Osnovne škole “Vladimir Nazor”, istakao problem parkiranja kod te škole, upitao što je s atletskom stazom. Smatra da bi se kredit koji se podiže za javnu rasvjetu u iznosu od 4 milijuna kuna mogao uložiti u sportski centar, a javna rasvjeta da se rješava postepeno. Zamjenik Danijel Šaško odgovorio je da se za atletsku stazu očekuje natječaj, a dio sredstava je osiguran za ulaganje na stadionu.

Vijećnik HDS-a Branko Hrg kazao je da HDS neće podržati proračun te govorio o osiguranju sredstava na nacionalnoj razini za nadvožnjak te nastavak brze ceste, izrazio zadovoljstvo što su se usuglasili oko projekta Aglomeracije koja se spasila jer “bilo oporba, pozicija, opozicija , na tome se mora zajedno raditi”. Za zabavne sadržaje i plaće se previše troši, moglo se usmjeriti za Hedonu koja nije ista tvrtka kao druge, nego bolja, za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Vijećnik Ivan Majdak (SDP) kazao je da se donosi proračun s kojim će se pokrenuti mnogo onoga što se moglo, a nije. “Mislim na Aglomeraciju, trebala je biti odvodnja, vodovod za sva mjesta oko Križevaca i prijašnjih godina. Križevci su bili jedini grad u Hrvatskoj koji nije izdvojio vodne usluge. Zahvaljujući vlasti koja je došla, pokrenule su se aktivnosti i Aglomeracija je stvarnost. Klub SDP-a će podržati Proračun da ostvarimo što bolje rezultate na dobrobit građana” – kazao je Majdak.