Renato Happ, poziv na upis u knjigu sjećanja

U petak, 7. prosinca 2018. U školi I. Z. Dijankovečkoga održana je komemoracija za profesora glazbene kulture Renata Happa koji je nakon duge i teške bolesti preminuo 3. prosinca. Sadašnji i umirovljeni djelatnici škole prisjetili su se dragoga kolege koji je u školi radio od 1988. godine pa su tako neki od mlađih nastavnika ujedno i njegovi bivši učenici. Sa životopisom dugogodišnjeg kolege i prijatelja okupljene je upoznao prof. Ivan Peklić, a ostali kolege iznijeli su potom svoja sjećanja i anegdote vezane za dragoga kolegu.

Renato Happ, glazbenik i glazbeni pedagog, rođen je 1964. godine u Zagrebu. Osnovnu školu pohađao je u Vrbovcu, a srednju u Bjelovaru. Godine 1989. diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a potom 1997. i na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“. Od 1988. godine predavao je glazbenu umjetnost u Centru za usmjereno obrazovanje, kasnijoj Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci te u Srednjoj školi Vrbovec, a jedno vrijeme predavao je teoretske predmete i orgulje u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima. Isticao se svojim muzičko-pedagoškim radom te je tako tri puta promoviran u zvanje nastavnika mentora. Kao dirigent školskog mješovitog pjevačkog zbora tri je puta osvajao brončanu plaketu na smotri Hrvatske glazbene mladeži.

Zajedno sa svojom sestrom, također glazbenom pedagoginjom Elvirom Happ, pisao je pedagoške članke te vodio kreativne radionice glazbe i pokreta od kojih je najpoznatija Zvuk pokreta – pokret zvuka. Godine 2008. u vlastitoj su nakladi zajedno objavili i knjigu Skočizvuk: glazbom i pokretom do cjelovite ličnosti: metodički priručnik i zbirka glazbeno-pokretnih igara s interaktivnim audio-CD-om.

Renato Happ bio je prisutan i na sceni popularne glazbe. Njegova vrbovečka glazbena grupa Stidljiva ljubičica koja je bila aktivna od 1979. do 1985. godine i s kojom je snimio dvije LP-ploče i tri singla bila je jedna od začetnica glazbe novoga vala u Hrvatskoj.

Pozivamo sve kolege, učenike i bivše učenike koji to žele da do kraja ovog tjedna dođu u školu upisati svoje uspomene na prof. Renata Happa u Knjigu sjećanja koja će poslije biti poslana njegovoj obitelji.

Suzana Knežević, prof. i Ivan Peklić, prof.