Doskočil i Majdandžić napisali priručnike za kuhare i montere fotonaponskih sustava

Na nedavno održanoj završnoj konferenciji EU projekta “Obrazovanjem do zaposlenja” kojeg je proveo Instruktažni centar Križevci istaknuto je kako nedostaje stručnih priručnika za pojedina zanimanja. Stoga su za osposobljavanje kuhara i montere fotonaponskih sustava priručnike napisali Mišel Doskočil, nastavnik kuharstva u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” i dr. Ljubomir Majdandžić za montere fotonaponskih sustava.

Mišel Doskočil o tome je izjavio:
“Drago mi je da sam imao priliku napisati priručnik za osposobljavanje kuhara. Mislim da smo na jednom visokom nivou osposobljavanja, no ipak možemo i još puno više toga dati, jer samo tržište danas diktira da, zbog gospodarskih razloga, nije više dovoljno samo završiti srednju školu ili fakultet. Moramo gledati da se svaki dan što bolje educiramo, tražimo neke nove načine, pa je i ovo način osposobljavanja osoba koje se nisu bavile kuharstvom, niti očekivali možda da bi se mogli time baviti, a tržište to traži.
Dobio sam priliku napisati priručnik za kuhare kako bi lakše sudjelovali na samoj nastavi. Sam program osposobljavanja bio je osmišljen da se obavi dio teorijskog znanja putem priručnika, a dio kroz praktičnu nastavu. Imali smo suradnju s obrtnicima koji se bave ugostiteljstvom, a nadam se da će što više ljudi dobiti priliku da se osposobljava i okuša u nečem novom te možda postanu i vrhunski u tom poslu” – kaže Mišel Doskočil.

Dr.sc. Ljubomir Majdandžić autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova iz područja energetike, obnovljivih izvora energije i održivog razvoja. Za potrebe provođenja projekta Instruktažnog centra “Obrazovanjem do zaposlenja” izradio je priručnik za montere fotonaponskih sustava.

“U hrvatskom sustavu obrazovanja zavodi za zapošljavanje imat će u budućnosti veliku ulogu, ne samo dualnog obrazovanja, nego nadgradnje temeljnog obrazovanja za onim što tržište traži. Sve više će biti potrebe za zanimanjima kuhar, zavarivač, CNC operater, IT tehnologije, strojara, inženjera tehničke struke…Te profile nećete naći na Zavodu za zapošljavanje, kao što niste mogli naći montera.
Moj je zadatak bio napraviti skriptu, odnosno priručnih fotonaponskih sustava i to je bio je jedan izazov. Neke dosadašnje knjige i priručnike te stručne znanstvene radove treba uskladiti sa novim zakonskim propisima i nadam se da će ovaj priručnik pomoći u osposobljavanju tih kadrova” – istakao je dr. sc. Ljubomir Majdandžić.