Epidemija gripe: virus uzeo prvu žrtvu

Pripazite na svoje zdravlje. Bolje spriječiti nego liječiti!

S početkom Nove godine, susrećemo se s novim problemima. Epidemija gripe krenula je jačim intenzitetom i potrajat će tjednima. Komplikacija od ove teške sezonske bolesti ima, najčešća je upala pluća, a gripa je uzela i prvu žrtvu. Gripa je akutna zarazna bolest uzrokovana jednim od virusa influence, a pojavljuje se u obliku većih ili manjih epidemija, s izraženim brzim širenjem.

Prema podacima iz javnog zdravstva, dolazak gripe do vrhunca mogao bi se dogoditi već ovog tjedna. Za razliku od prošle godine, kada je dominirao virus tipa B, ove godine hara isključivo tip A, s tome da je u 90 posto slučajeva riječ o pandemijskom obliku H1N1 (tzv. svinjska gripa), a u deset posto njih riječ je o podtipu H3N2. To što idemo prema vrhuncu gripe i ne znači mnogo jer vrhunac nije nešto što traje jedan dan. Lani je takav intenzitet vladao punih 13 tjedana.  Ipak, najveći broj oboljelih očekuje se za desetak dana, kad učenici ponovo sjednu u školske klupe, jer se u zatvorenom virus znatno brže širi.

Zato je važno poduzeti mjere prevencije poput pranja ruku i provjetravanja prostorija, ali i oni koji su zaraženi moraju preležati bolest, što radi sebe, što radi suzbijanja bolesti.  Jedan slučaj gripe zabilježen je u Sisačko-moslavačkoj županiji, po dva slučaja u Karlovačkoj, Varaždinskoj, Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, po tri u Koprivničko-križevačkoj i Požeško-slavonskoj županiji, četiri u Primorsko-goranskoj županiji, po pet u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji, a po sedam u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Podsjećamo, virus gripe u Hrvatskoj, laboratorijski je potvrđen 28. studenoga, što je mjesec dana ranije nego uobičajeno. Vrhunac gripe očekuje se u ovog mjeseca i potrajat će više tjedana, dok se znatniji pad broja oboljelih očekuje tek u ožujku.(š.v)