HDS protiv rada nedjeljom u našoj županiji

Otvoreno pismo                                                                                                

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA BEZ RADA NEDJELJOM 

Poštovani, 

        Hrvatska demokršćanska stranaka Koprivničko-križevačke županije predlaže Koprivničko-križevačkoj županiji da donese preporuku gradovima i općinama u Županiji kojom će gradovi i općine, a temeljem Pravilnika o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo, na svojim tijelima odlučivanja donijeti odluke da: 

   –   Prodavaonice i drugi oblici trgovine na malo u gradovima i općinama Koprivničko-križevačke županije rade radnim danom, od ponedjeljka do petka od 6 do 20 sati.

   –   Subotom su prodavaonice i drugi oblici trgovine na malo u gradovima i općinama Koprivničko-križevačke županije otvorene od 6 do 18 sati.

   –   Prodavaonice i drugi oblici trgovine na malo u gradovima i općinama Koprivničko-križevačke županije ne rade nedjeljom i blagdanima (u skladu sa Zakonom o blagdanima RH).

   –   Prodavaonice i drugi oblici trgovine na malo u gradovima i općinama Koprivničko-križevačke županije u iznimnim slučajevima mogu raditi do 5 nedjelja u tijeku godine, po izboru samog poslodavca. 

        HDS upozorava na veoma važnu činjenicu koju mladi roditelji najviše ističu, a to je da im je ,,najgore raditi nedjeljom“ jer su im nedjeljom ,,djeca prepuštena sama sebi“, te da su oni nakon posla ,,polupotrošeni“ za razgovor ili druženje. Posljedica toga je da nemaju osjećaj da upravljaju svojim životom i da ne mogu pomiriti poslovno i privatno u svom životu.  

        HDS ističe kako su žene u trgovini većinska radna snaga s tendencijom vrlo čestog napuštanja sfere rada, jer ne mogu ili ne stignu svoje obiteljske i privatne obveze (čuvanje djece i briga o starijim članovima obitelji) uskladiti s radnim vremenom koje vrlo često službeno traje do 22, a stvarno, kroz završne radnje i do 23 sata pa i dulje. Kada tome pridodamo i sve veći manjak radnika u trgovini, često tako rade i po nekoliko nedjelja uzastopno.        

        HDS Koprivničko-križevačke županije vjeruje da s nama dijelite ove vrijednosti te da će Vam naš prijedlog rješenja biti prihvatljiv i od pomoći u Vašem iskrenom nastojanju da iznađete zadovoljavajuća i održiva rješenja, kojima trgovine nedjeljom i blagdanima neće raditi u gradovima i općinama Koprivničko-križevačke županije, na dobrobit ne samo radnika, nego i svih građana naše Županije. 

S poštovanjem, 

Predsjednik Podružnice HDS-a

Koprivničko-križevačke županije

Mr. sc. Vjekoslav Indir