Nakladništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2018. godini

Izložba „Nakladništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2018. godini“ može se razgledati u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica do ponedjeljka, 7.1.2019. Autorica izložbe je Josipa Strmečki, viša knjižničarka u Stručno-znanstvenom odjelu, koja u nastavku donosi osvrt s popisom objavljenih djela.
Ako se gleda po ukupnom broju tiskanih djela, županijsko nakladništvo u 2018. godini iznosi oko stotinu objavljenih naslova. Autori i nakladnici vezani uz koprivničko područje tradicionalno su najproduktivniji, a Đurđevac i Križevci imaju skromnije izdavaštvo. Tiska se najrazličitija građa, a autori su uglavnom vezani uz podravski zavičaj rođenjem, boravkom ili radom. Uvijek bude autora i djela i nakladnika koji nadilaze lokalni značaj. Iako iz godine u godinu zamjećujemo trendove slabije nakladničke djelatnosti, u cjelini možemo biti zadovoljni. Noviji nakladnici, poput Umjetničke organizacije Artikulacije ili Naklade Vošicki, polako, ali sigurno učvršćuju poziciju izdavača domaćih i svjetskih književnih djela pridružujući se našem najpoznatijem i najproduktivnijem izdavaču, Šarenom dućanu. U sferi specijaliziranih nakladnika tu je Figulus, izdavač pretežno vjerske literature koji je i rekorder po broju tiskanih djela u 2018., zatim Sveučilište Sjever, Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak Koprivnica, Matica hrvatska – Ogranak Koprivnica, Muzej grada Koprivnice.
Već smo navikli na činjenicu da pojedini autori gotovo svake godine napišu po neko novo djelo. Spomenimo samo neke: Marko Gregur, Božica Jelušić, Ivan Picer, Tereza Salajpal, a kao kuriozitet spominjemo našeg najstarijeg stvaratelja, 100-godišnjeg Zvonimira Tomca (živi u Rijeci), koji je prošle godine objavio dvije poetsko-prozne zbirke. On je rođen u Koprivnici 27.1. 1919., a njegova djela imaju posebno mjesto u Zavičanoj zbirci koprivničke knjižnice, jer je najstariji koprivnički gimnazijalac i knjižničar – volonter u predratnoj Knjižnici akademičara (koprivničkih studenata).
Ove godine bilježimo rekord u broju tiskanih stručno-popularnih i publicističkih djela, a za istaknuti je monografije Zarobljenici paralelnih povijesti: hrvatsko-srpska historiografska fronta na prijelazu stoljeća ŽELJKA KRUŠELJA, Vodena blaga Hrvatske GORANA ŠAFAREKA, Reka : povijest, priče, ljudi VLADIMIRA MILIVOJEVIĆA. Kao nakladnik se pojavila i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”, koja je objavila zbornik radova Socijalno inkluzivne knjižnične usluge.
Druga dva županijska središta, Križevci i Đurđevac, bilježe skromniju produkciju. Za istaknuti je monografiju Zadar: tisućljetna metropola istočne obale Jadrana u izdanju nakladničke kuće Veda, Križevci, autora Zdenka BALOGA te Križevci u Prvom svjetskom ratu autora Tomislava BOGDANOVIĆA u sunakladništvu Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije te Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti Križevci. Tu je i monografija našeg akademika Dragutina FELETARA posvećena 70-oj godišnjici djelovanja građevinskog poduzeća Radnik: “Radnik” d.d. Križevci.
Đurđevački Dokumentacijski esperantski centar tiskao je nekoliko publikacija, a svakako je vrijedno spomena da se djelo Na Drini ćuprija, nobelovca Ive Andrića, može sada čitati i na esperantu pod naslovom La ponto super Drino. Tu je i nova zbirka naše proslavljene poetese Božice JELUŠIĆ Kotačev slavopoj u nakladi Tonimir, Varaždinske Toplice, te katalozi izložbi Edita HAPAVEL JANKOVIĆ u nakladi Muzeja grada Đurđevca – HOMMAGE a Picasso i 20 godina donacije ILC 1997.-2017.