Više umrlih nego rođenih

Nepovoljna statistika u Potkalničkom Prigorju

Primili smo od našeg suradnika Antuna Premelča statističke podatke koje je prikupio o kretanju župljana u Potkalničkom Prigorju. Podaci se odnose na župe Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec, Miholec, Kalnik te Visoko i Bisag.

Na žalost, ukupno je u ovom kraju više umrlih nego rođenih osoba. U tim župama u 2018. godini kršteno je ukupno 101 dijete, umrle su 164 osobe, a vjenčana su 43 para.

Iako su podaci dosta nepovoljni, jer više je umrlih nego rođenih, najbolja je situacija u župi Gornja Rijeka. Ovdje je kršteno 25-tero djece, umrlo je 29 osoba, vjenčano je 10 parova.
U Svetom Petru Orehovcu kršteno je 9-tero djece, umrlo 14 osoba, a vjenčano 6 parova, u Miholcu je kršteno 10, umrle su 24 osobe, a vjenčano također 6 parova. U Kalniku je kršteno 17-tero djece, umrla je 21 osoba i vjenčana su 3 para.

Imamo i podatke iz susjednih mjesta Visoko i Bisag. U Visokom je kršteno 13-tero mališana, umrlo 36 osoba, vjenčana 3 para, a u Bisagu je kršteno dvostruko više djece, 27-ero te umrlo 40 osoba i vjenčano 15 parova.