Raštika – idealna namirnica za poslijeblagdansku detoksikaciju

Kad pretjeramo s teškom hranom, raštika stupa na scenu. Ako ste slušali Dnevnik jučer, onda ste zasigurno čuli što je to, ako niste mi vam donosimo informacije, jer iako je komercijalno često zanemarena, raštika je puna kalcija, kalija, betakarotena i drugih antioksidansa. Najbolja je nakon prvih mrazeva kada slatkogorkasti okus najviše i dolazi do izražaja.

Za vrijeme blagdana trudimo se imati što bogatiju trpezu i na njoj prevladavaju kolači te pečeno meso i naresci. Povrće konzumiramo u ruskoj ili francuskoj salati ili eventualno ukiseljeno. I naravno u svemu pretjerujemo. To znači  šok za naš organizam i za nas same ako smo dovoljno hrabri da stanemo na vagu. Koliko god bili gurmani i uživali u ovim delicijama, brzo ih se zasitimo jer se prave u većim količinama za nekoliko dana, a jelovnik je i kod onih kod kojih idemo u goste  skoro isti. Počasno mjesto na blagdanskom jelovniku zauzima sarma. A kad se napokon pojedu svi kolači, sve meso i sarma, onda svi zapomažemo i tražimo neko varivo jer nam je dosta suhog i htjeli bi nešto pojesti žlicom. 

Tad na scenu stupa raštika – kraljica kupusa. Na radost većine odraslih, a na žalost mlađe populacije kojima nikad nije dosta brze i suhe hrane, naše majke naučile su od naših baka kako se kuha raštika. Raštika je najstarija kupusnjača koju su uzgajali još u doba faraona u Egiptu, a jeli su je i stari Grci i Rimljani. Oni koji redovito prate sve vrste medija, mogli su vidjeti kako su u Sjedinjenim Američkim Državama svi poludjeli za raštikom jer su znanstvena istraživanja potvrdila, ono što naši stari znaju, a to je da je raštika jako zdrava i idealna za konzumaciju u ovo vrijeme. Raštika je dobila oznaku superhrane nakon što su izišli rezultati s njezinim nutritivnim vrijednostima koja su pokazala kako je izrazito hranjiva kupusnjača.  Raštika je kao i ostale kupusnjače bogata sumpornim tvarima koje štite od raka, a izvanredan je i izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Raštika sadrži velike količine beta-karotena (vitamina A) te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.