Sastanak o regijama

Premijer Plenković s predstavnicima Hrvatske zajednice županija razgovarao o prijedlogu novih statističkih regija
Predsjednik vlade Andrej Plenković sastao se u utorak, 15. siječnja s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova, Udruge općina i predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora, a sastanku je prisustvovao i župan Darko Koren.
Glavna tema sastanka bio je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj te je istaknuto kako postojeća podjela na dvije regije, kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012. godine, a za nju se smatra kako nije doprinijela ravnomjernom regionalnom razvoju.
U toj podjeli Koprivničko-križevačka županija nalazi se u regiji kontinentalna Hrvatska, zajedno s Varaždinskom, Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Sisačko-moslavačkom, Bjelovarsko-bilogorskom, Virovitičko-podravskom, Požeško-slavonskom, Brodsko-posavskom, Osječko-baranjskom i Vukovarsko-srijemskom županijom županijom te Gradom Zagrebom.
U uvodnoj raspravi premijer Plenković pojasnio je kako je Vlada RH u procesu razmatranja novog prijedloga podjele prostornih jedinica te da je na inicijativu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije angažiran Institut za razvoj i međunarodne odnose kako bi se napravila moguća rješenja. Na temelju stručnih procjena i u raspravi s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave potrebo je donijeti odluku kako će buduće NUTS 2 regije izgledati. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac prezentirala je devet mogućnih varijanti koje su izrađene na temelju ekonomskih i statističkih pokazatelja, a na kraju rasprave zaključeno je kako konačnu odluku treba donijeti između prve i šeste varijante.
Obje navedene varijante podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb kao izdvojena regija, a razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj.
Ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije su omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti. Isto tako, nova će podjela podrazumijevati ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata obzirom na pravila koja donosi prijedlog Uredbe o fondovima 2021. – 2021. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo transparentnom raspravom te uključivanjem u proces donošenja odluka, naglasivši kako će oovakav pristup sigurno doprinijeti povećanju kvalitete života u svim županijama te povećanom povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.