SDP nastavlja propadati, HDZ-u je još malo narastao rejting

Velika većina misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

RTL je maloprije u dnevniku objavio rezultate novog CRO Demoskopa agencije Promocija plus, koji projicira kako bi građani glasali da se parlamentarni izbori održavaju danas. HDZ je očekivano prvi s 29,1 posto podrške, što je rast u odnosu na prošli mjesec kad su bili na 28,1 posto.

SDP je uspio pasti s prošlomjesečnih 17 posto na 16,1 posto. U odnosu na siječanj 2018., kada im je potpora iznosila 20,6 posto, ova je stranka zabilježila pad od 4,6 postotnih bodova.

Živi zid je treći sa 13,7 posto što je rast u odnosu na prošli mjesec kad su bili na 12,4 posto podrške. Četvrti je Most sa 7,2 posto, što je gotovo isti rezultat kao u prosincu kad su bili na 7,3 posto.

Bandićeva stranka ima najveći pad

S potporom od 2,9 posto peti su Neovisni za Hrvatsku. HSS je šesti s 2,6 posto. Slijedi Stranka Bandić Milan 365 koja je zabilježila najveći međumjesečni pad – s prosinačkih 2,7 posto na siječanjskih 1,9 posto. Slijede HNS i stranka Pametno s 1,7 posto, te Hrast i Glas – obje po 1,5 posto. Iznad 1,0 posto izborne potpore još je samo IDS s 1,4 posto izbora.

Tri su parlamentarne stranke s izborom manjim od 1,0 posto: HSU (0,9 posto), HSLS i HDSSB (po 0,5 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 3,6 posto. I u ovomjesečnom je istraživanju zabilježen relativno visoki udio neodlučnih birača koji sada iznosi 13,2 posto.

Nitko je najpozitivniji, a premijer najnegativniji

Na listi pozitivnog doživljaja političara na prvom mjestu je Nitko, odnosno nijedan političar s 21,8 posto. Druga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s 18,6 posto. Premijer Andrej Plenković je na trećem mjestu s 11,2 posto. Slijede Ivan Sinčić (6,4 posto), Zoran Milanović (5,4 posto) i Anka Mrak Taritaš (5,3 posto). Među deset najpozitivnijih političara još su Dalija Orešković (5,1 posto), Ivan Pernar (3,7 posto), Božo Petrov i Tonino Picula (po 2,7 posto).

Premijer Plenković prvi je na listi najnegativnijih političara s 23,6 posto. Na drugom je mjestu Davor Bernardić s izborom od 11,2 posto. Treći su “Svi političari” s izborom od 10,7 postom, a na četvrtom mjestu je Milorad Pupovac sa 7,6 posto izbora.

Milanu Bandiću je porastao izbor za najnegativnijeg hrvatskog političara s prošlomjesečnih 6,7 posto na sadašnjih 7,3 posto. Slijedi njegov nekadašnji koalicijski partner u Zagrebu, Zlatko Hasanbegović s izborom od 6,2 posto. Među deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Milan Kujundžić (4,6 posto), Milijan Brkić (4,2 posto), Kolinda Grabar Kitarović (4,1 posto) i Gordan Maras (2,0 posto).

Velika većina misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

Smjer kretanja zemlje podupire 22,7 posto građana, dok 68,5 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Kakav je smjer zemlje ne zna 8,8 posto građana. Najviše je optimista među glasačima HDZ-a (66,5 posto), a među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio je niži i iznosi 45,8 posto. Među glasačima SDP-a udio društvenih optimista je značajno niži i iznosi 8,7 posto.

Razina potpore politici Vlade RH iznosi 32,1 posto. Kad je riječ o nepodršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 51,3 posto. Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu koja u ovomjesečnom istraživanju iznosi 2,28. To je najviša ocjena rada Vlade u posljednjih šesnaest mjeseci, odnosno od rujna 2017. godine kad je iznosila 2,30. Najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,36), dok je ona najniža među glasačima stranke Pametno (1,63).

Pala je ocjena rada Sabora (1,86), što je ujedno i najniža ocjena od početka mandata aktualnog saziva, a lošiju ocjenu za svoj rad dobila je i Predsjednica (3,01). Ovomjesečno istraživanje, nakon smjene savjetnika na Pantovčaku, zabilježilo je najnižu ocjenu među glasačima HDZ-a od početka njezinoga mandata – sada je 3,89. Najviša ocjena među glasačima stranke kaja je kandidirala aktualnu predsjednicu zabilježena je na početku mandata, u siječnju 2016. s ocjenom 4,54. (telegram.hr)