Zamjenik Ljubić održao prijem za sudionike Zimske škole hrvatskog folklora

Povodom završetka zimskog ciklusa Škole hrvatskog folklora, zamjenik župana Ratimir Ljubić u četvrtak, 10. siječnja održao je prijem za voditelje, predavače i sudionike Škole, čiji je organizator Hrvatska matica iseljenika.
Ove godine Škola folklora slavi 25. obljetnicu u organizaciji Matice, a stručni program osmislio je i postavio uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije dr. sc. Ivan Ivančan. Zimski ciklus Škole četvrtu se godinu zaredom održava u Koprivnici i to od 3. do 12. siječnja, a podučavaju se nošnje, pjesme i glazbala hrvatskog jadranskog područja, kao i plesovi i glazbala južne Hercegovine te plesovi Hrvata Boke kotorske.
Kako bi sudionike Škole upoznali s naivnom umjetnošću kao posebnošću ovog kraja, Županija je u suradnji s Turističkom zajednicom jučer organizirala izlet u Galeriju Josipa Generalića u Hlebine, gdje su učili o velikanima naive Ivanu i Josipu Generaliću te su se i sami okušali u slikanju uz Zlatka Kolareka i Zlatka Štrfičeka.
Naglasivši važnost Škole za očuvanje bogatstva hrvatske tradicijske kulture, zamjenik Ljubić zahvalio je organizatorima što su ponovno odabrali Županiju i Koprivnicu kao domaćine, dodavši: „Uvijek ste nam dragi gosti, a vaš nam je dolazak veliko priznanje. Hvala vam na promociji Županije i Koprivnice u cijelom svijetu te se nadam kako ćete se vratiti i sljedeće godine, u još većem broju. Osim učenja o hrvatskom kulturnom identitetu, ovo je bila prilika da steknete nova prijateljstva i da iseljena Hrvatska živi s nama u okviru ovog lijepog programa te nas veseli vidjeti što ste naučili na završnom koncertu.“
U ime Hrvatske matice iseljenika obratila se rukovoditeljica Odjela za kulturu i voditeljica projekta Snježana Jurišić, koja je zamjeniku Ljubiću i suradnicima zahvalila na prijemu, kao i na dugogodišnjoj podršci Školi, te predstavila voditelje i predavače.
„Hrvatska matica iseljenika zahvalna je Županiji što je prepoznala značaj Škole, ne samo ove godine nego i prijašnjih i što nas podržava u organizaciji programa. Zajedno smo se družili u Hlebinama, družimo se i na ovom prijemu te nam takva podrška i dobrodošlica mnogo znače.“, istaknula je rukovoditelja Jurišić te na podršci zahvalila i tvrtki Podravka te županijskoj Zajednici kulturno-umjetničkih udruga, dodavši kako su glavni ciljevi Škole ojačati i sačuvati hrvatski tradicijski kulturni identitet u kontekstu iseljeništva i manjinskih hrvatskih zajednica.
Okupljenima se obratio i glavni programski voditelj Škole i umjetnički voditelj Ansambla narodnih pjesama i plesova „Lado“ Andrija Ivančan te poručio: „Zahvaljujem na svemu što ste napravili za nas, mi se ovdje sjajno osjećamo, a Grad i Županija žive s nama. Naša misija je kroz edukativni program popularizirati hrvatsku tradicijsku kulturu, ove godine slavimo i veliki jubilej i jako smo sretni što smo ponovno ovdje. Odmah mogu reći kako dolazimo i sljedeće godine kada je na rasporedu panonsko plesno područje te vam zahvaljujemo što ste sjajni domaćini.“
U Školu je uključeno preko 80 polaznika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, primjerice Njemačke, Austrije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Australije, Mađarske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država, a polaznici koji su prisustvovali prijemu kazali su kako im je lijepo ovdje, kako mogu puno toga naučiti o tradicijskoj kulturi što u inozemstvu nije moguće te kako će se sigurno ponovno vratiti.
Zadovoljstvo što Županija i Grad podržavaju Školu izrazila je i predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Nada Šešić, dodavši: „Škola je prije četiri godine došla u Koprivnicu i Županiju, u kraj odakle je i naš veliki učitelj dr. Ivan Ivančan, i svi se kroz gostoljubivost trudimo zadržati naše goste i upoznati ih s našom tradicijom. Zajednica svake godine organizira jednu tematsku večer, ove je godine to bilo Prekodravlje, a osim pjesme i plesa ponudili smo i domaće gastro specijalitete. Želim vam ugodan boravak i da se kući vratite s lijepim dojmovima.“
Svečani završni koncert polaznika Hrvatske škole folklora održat će se u subotu, 12. siječnja s početkom u 20 sati u Domu mladih u Koprivnici, ulaz je besplatan, a pozvani su svi ljubitelji folklora koji će moći uživati u vrhunskim izvedbama.