Zime sve toplije, snijega sve manje: Kako je to bilo prije 25 godina?

Proteklih godina, kako na području Hrvatske, tako i u Križevcima, imamo prilike vidjeti kako se zime mjenjaju. Iako smo prošle godine gotovo cijeli 1. mjesec imali prisutnu polarnu hladnoću, kada su se temperature zraka ponegdje spuštale ispod -15°C, zimski mjeseci godinama unazad ipak u većini protiču uz temperature zraka iznad višegodišnjeg prosjeka.

PROSINAC 2018.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, srednja mjesečna temperatura zraka u Hrvatskoj za prosinac 2018. bila je viša od prosjeka (1961. – 1990.). Apsolutna minimalna temperatura zraka za prosinac 2018. godine bila je većinom viša od odgovarajućeg prosjeka (1961. – 1990.), a odstupanja su bila u rasponu od -0,5 °C (Osijek) do 7,0 °C (Varaždin). Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za prosinac 2018. godine opisane su sljedećim kategorijama: toplo (dio sjeverne, sjeverozapadne i središnje Hrvatske te dio sjevernog Jadrana) i normalno (preostali dio Hrvatske).

Tako je na području Križevaca, ali i cijele naše županije, u prosincu bilo toplo, s obzirom na višegodišnji prosjek.

Proteklih dana na području Križevaca bilo je povremenog snijega, čak i jačeg intenziteta, ali kraćeg trajanja. Snježni pokrivač koji se rijetko stvarao bio je uglavnom tanji.

Tako je jutros na meteorološkoj postaji u Križevcima izmjereno 6 cm snijega, što je ove zime službeno i najdeblji snježni pokrivač. Puno je to manje od onog rekordnog snijega koji je pao prije 25 godina. Točnije, u noći s 29. na 30. studeni 1993. godine palo ga je najviše. Pao je tada snijeg kojeg se prisjećaju mnogi Križevčani i Kalničani.

“Da, bilo je to negdje krajem 11. mjeseca, nismo ni mislili da bude nešto takvo. Bilo je hladno, mirišalo je na snijeg. Ujutro smo se probudili i snijeg je bio preko prozora. Nikad više nije bilo takvog snijega” – rekla nam je jedna mještanka Bojnikovca.

“Sjećam se kao da je jučer bilo,  u vestama smo otišli u grad, a jedva smo se vratili kući od snijega. Idući dan je bilo toliko snijega da su se tuneli radili. Nikad se to ne bude zaboravilo” – rekla nam je mještanka jednog prigradskog naselja.

Tog su dana rekorderi po visini snježnog pokrivača u Hrvatskoj bili Bjelovar te upravo Križevci. U Bjelovaru je izmjereno 79, a u Križevcima 75 cm snijega, što je do današnjeg dana najveća visina snijega ikad izmjerena u tim gradovima u povijesti meteoroloških mjerenja.

U danima pred nama izgleda za novi snijeg baš i nema. Hladnoće neće nedostajati, u subotu ujutro temperature bi se mogle spustiti i do -8°C, dok se prema idućem tjednu očekuje zatopljenje, a početkom tjedna i kiša. (t.m.)