Za vrijeme pomrčine Meteor je pogodio Mjesec

Kako piše telegram.hr, ako ste proteklog vikenda promatrali pomrčinu, odnosno krvavi vučji Mjesec, moguće je da ste u jednom dijeliću sekunde vidjeli bljesak. Ako ste se baš jako koncentrirali. To je, naime, bio trenutak kad je meteor pogodio naš prirodni satelit, a srećom, kamere diljem svijeta zabilježile su ovaj događaj koji se dogodio u treptaj oka. Sudar meteora i Mjeseca dogodio se u 5.41 po našem vremenu, a prvi ga je zamijetio korisnik Reddita, Ahecht.

Nakon njega, snimke su počeli pregledavati amateri i profesionalni astronomi, a on je upalio internetske prijenose iz Maroka te s Griffith opservatorija i na oba videa vidio je bljesak. Zaključili su nakon toga da je to zaista bio udar, a ne neki lokalni ili zemaljski fenomen. “Je li moguće da je meteorit upravo udario u Mjesec? Činjenica da je bilo vidljivo iz Maroka, Kalifornije i s moje lokacije na sjeveroistoku SAD-a, isključuje mogućnost da se radi o meteoru iz Zemljine atmosfere”, upitao je Ahecht na Redditu.

Potvrda da je meteor udario u Mjesec

Spomenuti korisnik Reddita još uvijek nije bio siguran da se zaista radilo o sudaru meteora i Mjeseca jer je malo prije toga uočio i zvijezdu padalicu, ali njegove sumje potvrdili su znanstvenici. Potvrda je stigla iz MIDAS-a (Moon Impacts Detection and Analysis System), organizacije kou je razvilo sveučilište Huelva u suradnji s Institutom za astrofiziku iz Andaluzije. Upravo su oni već dva puta snimili kako meteor udara u Mjesec, ali nisu imali ovako jasnu snimku.

“Mogu potvrditi da je bljesak bio rezultat udarca meteora u Mjesec. Nekoliko naših teleskopa iz MIDAS projekta snimilo je taj trenutak”, rekao je doktor Jose Maria Madiedo iz MIDAS-a, za IFLScience. Praćenje takvih događaja vrlo je bitno kako bi znanstvenici mogli razumjeti što se točno događa u svemiru, konkretno u blizini Zemlje, što je pak važno za sva buduća svemirska putovanja. (telegram.hr)