Davor Bernardić na Izvještajno-tematskoj Konvenciji SDP-a Križevci

Plaća ne smije biti manja od 4000 kuna – brza cesta prioritet

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” održana je Izvještajno-tematska Konvencija Gradske organizacije SDP-a Križevci kojoj je prisustvovao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.
U razgovoru s novinarima komentirao je lokalnu temu ovog kraja – nastavak izgradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici pri čemu je istakao:
“Ponosan sam što je zapravo SDP napravio brzu cestu do Križevaca. U zadnje tri godine, ovaj dio koji je već trebao biti napravljen od Križevaca do Koprivnice – nema nikakvih radova, nismo vidjeli da se bilo što događa. Sad je izborna godina, daju se obećanja, “troši asfalt”. Da je SDP na vlasti, brza cesta bi već bila otvorena. Ona je apsolutni prioritet ovog kraja. Kao što smo u mandatu Račanove, kasnije druge SDP-ove vlade povezali Zagreb i Split, Dalmaciju, Slavoniju, Istru, Primorje, sjever Hrvatske, tako bi nastavili i dalje raditi” .

Na pitanje o radnicima u Hrvatskoj i njihovom nepovoljnom položaju kazao je:
“SDP je jedini predložio sustavan plan za povećanje plaća u Hrvatskoj. Našim prijedlogom, dizanjem osobnog odbitka sa 3800 na 5000 kuna, želimo osigurati da sve plaće u Hrvatskoj rastu između 330 i 500 kuna. Vlada je na žalost to propustila, povećali su plaće samo bogatima. Mi želimo plaće povećati svima. Ljudima su dali mrvice kroz malo povećanje minimalca. Naš stav u SDP-u , i to je naš prijedlog ne kojem ćemo inzistirati, je da niti jedna plaća u Hrvatskoj ne smije biti manja od 4000 kuna neto. Ispod toga ne ide. To je granica rada za život dostojan čovjeka.
Pred ove europske izbore mislim da je važno reći da želimo da naši poljoprivrednici budu ravnopravni sa njihovim europskim kolegama, da imaju jednake poticaje, a ne kao do sada 30 posto manje i ne dolaze im na vrijeme. Tražimo da naši građani ne budu građani drugog reda.
Predstavljamo i naš plan za zdravstvo. Želimo smanjiti liste čekanja, dugove u zdravstvu, smanjiti egzodus liječnika i zdravstvenih radnika iz Hrvatske” – kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije i član Glavnog odbora SDP-a Mladen Kešer komentirao je stanje u stranci na županijskoj razini:

“Nastojim stranku konsolidirati , oživjeti na jedan drugačiji način. Stranka se mora spustiti među narod, djelovati u ovom dijelu gdje je zapravo najjača, a to je razvoj gospodarstva, socijalnih pitanja, jer maknuli smo se od čovjeka, radnika i mi vraćamo stranku prema radničkoj klasi. Radnička klasa u Hrvatskoj zapravo nestaje i tu je veliki problem da moramo napraviti zajedničku politiku prema radništvu, poduzetništvu i prema socijalnoj aktivnosti stranke. Stranka se ne može bazirati isključivo na nekim prošlim dobrim zaslugama, nego pratiti nove programe, nove aktivnosti, novi iskorak i dati nove programe u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji. Radimo izvještajne konvencije na kojima se nastojimo postaviti da pripremimo stranku za europske izbore, kako bi postigla onaj naš ciljani rezultat, zadovoljio bi me dobar rezultat od 3 eurozastupnika”.

Predsjednik GO SDP Križevci Marko Katanović kaže o stanju SDP-a u Križevcima:
“Mi smo nakon prošle izborne konvencije 2017. godine izabrali novo vodstvo u križevačkom SDP-u. Dobro surađujemo s Gradom na svim bitnim projektima vezanim uz ravnomjeran razvoj grada i svih 59 naselja koje Križevci teritorijalno okupljaju. Pred nama su europski izbori, predsjednički pa parlamentarni. Radit ćemo na tome da stranka u Križevcima ostvari što bolje rezultate.”

Na Izvještajno-tematskoj konvenciji križevačkog SDP-a obratili su se gosti. Gradonačelnik Mario Rajn zahvalio je na suradnji, pomoći i sugestijama uz poziv na daljnju suradnju u narednim godinama .
“Grad Križevci gradi strategiju zajedno sa partnerima iz SDP-a” – kazao je.

Uspješan rad poželio je i predsjednik križevačke Podružnice GLAS Željko Berend,predsjednik GO SDP-a Koprivnica Tomislav Golubić, predsjednik SDP- a županije Mladen Kešer te član Glavnog odbora i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Ivan Majdak izrazivši nadu u ostvarenje dobrih rezultata na europskim izborima. (j.i.)