Manje cijene vrtića i besplatni udžbenici – trend u Hrvatskoj

S obzirom da smo, kad je demografija u pitanju, već godinama izloženi isključivo negativnim i katastrofičnim vijestima i objavama koje se uglavnom svode na jedno – da Hrvatska ubrzano izumire, vijest koju smo nedavno objavili – da je prošle godine u hrvatskim rodilištima rođeno gotovo 800 beba više nego godinu ranije očekivano je izazvala veliko zanimanje i pozitivne reakcije javnosti. Iako su to još uvijek neslužbeni i nepotpuni podaci, jer u istraživanje koje smo proveli nisu uključeni porodi kod kuće, u inozemstvu ili u privatnim klinikama, činjenica je da je u samim rodilištima rođeno 800 beba više nego što ih je rođeno godinu ranije, što je najveći pozitivan skok od 2009. godine.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je tako da je čak 67 gradova u ovome mandatu povećalo naknade za bebe, a u proračunu za ovu godinu dodatna sredstva za naknade za bebe osiguralo je još 11 gradova – Belišće, Čazma, Hvar, Knin, Metković, Orahovica, Slatina, Sisak, Virovitica, Vrlika i Vrgorac.

Najviše naknade u zemlji, tako, isplaćuju Opatija i Vrlika (10.000 za prvo dijete), te Slavonski Brod (7.500 kuna), a rekorder u visini naknade za treću bebu je Vis sa čak 149 tisuća kuna.

Najveći iskorak i hrabrost tu su pokazali Umag, Belišće, Vrlika i Obrovac – jedina četiri grada koja su odlučila u potpunosti na sebe preuzeti trošak vrtića i roditelje osloboditi plaćanja i svih briga. Ovi gradovi ne mogu se međusobno uspoređivati ni po standardu ni po proračunskim mogućnostima, ali treba istaknuti da je odluka o uvođenju besplatnih vrtića apsolutno najteža u Umagu, koji ima i najskuplju ekonomsku cijenu vrtića – preko 2.900 kuna, pa tako samo za vrtiće godišnje izdvaja 20 milijuna kuna. Što se ostalih gradova i cijena tiče,  veliko istraživanje o cijenama vrtića pokazuje svu šarolikost i raznolikost cijena koje se kreću od 270 pa sve do 870 kuna. A samo tijekom prošle godine odluku po pojeftinjenju vrtića, kako bi olakšali svojim roditeljima, donijelo je desetak  gradova.

Grad Bjelovar pojeftinio je, tako, vrtić čak dva puta u godinu dana,  a cijene su snižene i u Karlovcu, Kastvu, Zadru, Metkoviću, te najsvježije – u Oroslavju. Oko polovice gradova sufinancira i smještaj djece u privatnim vrtićima, od kojih neki – poput Zadra, tako u potpunosti izjednačavaju cijene za roditelje sa cijenama u gradskim vrtićima, a nekoliko njih, poput Koprivnice i Samobora, i u obrtima za čuvanje djece, tzv. ‘dadiljama’.

Kad su pak škole u pitanju, uz sufinanciranje produženog boravka, prehrane i prijevoza, najveća pomoć roditeljima definitivno su besplatni udžbenici, čega je svjesna i Vlada RH, pa je najavljeno da će država od iduće godine osigurati udžbenike za sve osnovnoškolce. Hoće li se ovo obećanje ostvariti tek ćemo vidjeti, a gradovi kojima su djeca i obrazovanje na vrhu liste prioriteta i u ovogodišnjem su proračunu ipak osigurali novac za udžbenike. Pa će ga, najavljuju, ostvari li Vlada obećanje, lako preusmjeriti na neki drugi oblik pomoći i poticaja roditeljima.