„MOMO Challenge“-opasnost za djecu

Vjerojatno ste u vijestima i na društvenim mrežama vidjeli nekoliko priča o opasnostima nečega što se zove Momo Challenge. To obično prati sliku groteskne čudne glave koja poziva djecu da naude ili da se ubiju.
Kao što je prikazano u nastavku, dokaze o izravnoj šteti koju je izazvala igra tek treba pronaći. To je u biti priča o virusnim duhovima. Umjesto da dijelite upozorenja koja ovjekovječuju i mitologiziraju priču, bolji fokus su dobri pozitivni savjeti za djecu, postavite tehnologiju na odgovarajući način i zainteresirajte se za njihove online interakcije.
Jedan od videozapisa, kažu, počinje nevino, kao primjerice početak epizode Pepa Praščića, ali se ubrzo pretvara u izmijenjenu verziju s nasiljem i uvredljivim jezikom.
U jednom drugom videu imena “Momo” prikazuje se iskrivljena bijela maska koja potiče djecu da rade razne opasne stvari bez da to kažu svojim roditeljima.
Momo podrazumijeva jezivu ženu s tamnom kosom, đavoljim osmijehom i jako izbočenim očima. Ona mami djecu putem WhatsApp-a te im zatim šalje slike i upute o tome kako nauditi sebi i drugima. Pripazite na svoju djecu i na preglede crtića na YouTube-u.