Ususret događaju Ekonomije zajedništva

UEZ – Udruga za ekonomiju zajedništva

UEZ je neprofitna nevladina organizacija osnovana 2005. godine, koja djeluje u civilnom sektoru sa sljedećim aktivnostima – kreiranjem programa za ljudski i društveni razvoj u području ekonomije, zajedništva, brige za okoliš, zdravlja , pružanje neformalnog obrazovanja, sport, komunikacija, osobni razvoj za djecu i mlade, promicanje tradicionalnih vrijednosti obitelji i društva kao osnova za naglašavanje suživota, uzajamnosti, pravde, poštenja i dostojanstva čovjeka, promicanje ekonomije zajedništva, kulture davanja, izgradnja etičkih ciljeva i vrijednosti u poslovanju, promicanje kulture mira, kulture prihvaćanja, kulturnih i vjerskih dijaloga kao temelja demokratskog suživota i zajedništva, organiziranje edukativnih i kreativnih radionica, predavanja, kongresa, seminara i drugih događanja, suradnjom s civilnim i međunarodnim institucijama i drugim organizacijama i pokretima koji imaju iste ili slične ciljeve i aktivnosti.
Organizacija ima 20 članova koji rade na dobrovoljnoj osnovi i jednog zaposlenika.
Od 2015. godine s novim vodstvom udruga je prepoznala i održivi razvoj, ekologiju i klimatske promjene te društveno poduzetništvo kao teme koje je potrebno nametnuti mladima i društvu kroz aktivnosti neformalnog učenja. Realizirajući nove Erasmus+ projekte temeljene na ovim temama, udruga je proširila svoj djelokrug djelovanja i ciljne skupine. Zajedno sa partnerima iz Brazila, Argentine, Njemačke, Italije, Finske, Norveške, Ukrajine, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije realizirani su projekti PRESET, za koji smo dobili nagradu Erasmus+ fondacije za projekt s najvećim utjecajem na mlade, FUTURE LAB, Infusion – inclusion is fusion, a upravo traju projekti Act4impact i Start4Change. U tim projektima mladima i osobama koji rade s mladima omogućeno je i neformalno obrazovanje ali i priliku za putovanja, sve spomenute države Udruga je posjetila zadnjih par godina na raznim aktivnostima projekata, najčešće razmjenama mladih.
Od 2016. UEZ je i hrvatsko središte (čvorište – hub) u međunarodnom inkubatorskom projektu Ekonomija zajedništva – Međunarodna inkubacijska mreža (www.eoc-iin.org), globalnom projektu za inkubiranje novih tvrtki i poduzetnika koji žele raditi za drugačiji ekonomski sustav, pravedniji i za društvo i okoliš. Mreža se trenutno sastoji od 15 čvorišta (hubs) koji djeluju na svih 5 kontinenata.
U pune dvije godine postojanja projekta EZ-MIM realiziran je projekt Želim (p)ostati poduzetnik“, projekt od 6 poslovnih modula zaključno sa bootcampom, kroz koji je prošlo 15tak osoba koji su realizirali 6 poslovnih planova od čega se jedan već provodi, i to u Križevcima, proizvodnja hladno prešanog suncokretovog ulja „Kapljice sunca“.
Kroz mrežu realiziran je i BOOSTER WEEK 2018 u Parizu u svibnju prošle godine, gdje je Udruga sudjelovala sa tri mlada poduzetnička projekata koji su dodatno ojačani kroz 5dnevnu edukaciju u poslovnim temama ali i vrijednostima i načelima EZa.
Hub Hrvatska u ovom trenutku pomaže u inkubaciji osnivanja Zadruge između 5 OPGovaca na području Križevaca , formaliziranja organske proizvodnje u Makedoniji, proizvodnje maslinovog ulja na Hvaru itd.
Ekonomija zajedništva (www.edc-online.org)
Ekonomija zajedništva je međunarodni pokret poduzetnika, profesora, radnika, studenata, istraživača, građana, udruga, poslovnih parkova i projekata ujedinjenih pravednijom vizijom svijeta i gospodarstva.
Riječ je o ekonomiji koja nije samo novi sustav nego i način života, vizija ekonomije koja je orijentirana na opće dobro i cjeloviti razvoj i osobe i društva. Radi se o življenju vrijednosti poput recipročnost, besplatnost, dijeljenje, pravda, iskrenost, zajedništvo i sličnih, koje ionako živimo (ili kod kuće u obitelji ili s prijateljima), ali na poslu i u svakodnevnom poslovanju.
Ekonomija zajedništva u centar ekonomskih aktivnosti stavlja prije svega osobu, pa zatim društvo, a na 3. mjesto profit, sa primarnim ciljem smanjenja društvene isključenosti i prve posljedice iste – siromaštva. To znači da se profitu pristupa u službi osobe i društva a ne obrnuto, iako su sve tri trećine jednako važne za održivost. Zbog toga se može reći da ona spada i u društvenu i u solidarnu i u civilnu ekonomiju.
Ljudi koji žive vrijednosti i načela ekonomije zajedništva, a trenutno je 800 tvrtki u Svijetu od čega 20tak u Hrvatskoj, nisu zadovoljni postojećim ekonomskim sustavom, njih šokira neravnopravnost, nejednakost, prevelike razlike između siromašnih i bogatih, nepravednost, a najviše od svega – nezainteresiranost sustava.
Poduzetnici, koji su temelj ekonomije zajedništva, svojim življenjem – radom i aktivnostima te odnosima koje stvaraju oko sebe, već mijenjaju postojeći sustav u svojim sredinama. Oni su dio ovog ekonomskog sustava, normalna poduzeća, ali ga oplemenjuju, dodaju mu vrijednost. Svojim iskustvima svjedoče zainteresiranost znanstvenih institucija, medija, drugih poduzetnika, radnika i društva općenito…
Osnaživanje lokalnih zajednica 02.03. – prophetic economy
Prophetic economy je međunarodni i interkontinentalni događaj, koji se pretvara u pokret, kojeg je Ekonomija zajedništva organizirala zajedno sa partnerskim organizacijama koje su VEĆ uključene u preobrazbu društva na poljima ekonomije i ekologije, a koji se odvio u Castel Gandolfu u Rimu, Italija, od 02.11. do 04.11.2018. http://uez.hr/2018/11/prophetic-economy-02-04-11-2018-rimu/
Inspirirani tim događajem, Udruga organizira 02.03.2019. U Mariapoli Faro u Križevcima događaj Osnaživanje lokalnih zajednica, kojim želi okupiti ljude koji nisu zadovoljni postojećim ekonomskim i društvenim sustavom te VEĆ rade ili žele raditi na preobrazbi istog. http://uez.hr/2019/02/439306/
Udruga je zadovoljna odazivom i u goste im dolaze pojedinci ali i organizacije poput ACT grupe, najvećeg hrvatskog konzorcija društvenih poduzeća, Hrvatske Permakulture, Zelene energetske zadruge koja je pokrenula Krizevacke suncane krovove, zaklada Volim Krizevce, Crowdfunding akademija, Udruga Vestigium iz Zageba, ali i pojedinci i organizacije iz Italije, Portugala, Srbije, Slovenije, BiH i Makedonije.
Svi ste pozvani!!! Zajedno za zajednicu!!!