Naš gost – Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza

S predsjednikom Hrvatskog pčelarskog saveza Željkom Vrbosom razgovaramo o aktualnim pitanjima u pčelarstvu.

“Hrvatski pčelarski savez orijentiran je u ovoj godini na tri ciljana problema. To je prvo održavanje konkurentnosti pčelara da im se smanje inputi. Tu smo polučili neke rezultate, dakle nema više plaćanja 2,5 kune za evidenciju i riješili smo plavi dizel za seleće pčelare. Mislim da ćemo nešto učiniti da budu i povoljniji lijekovi za pčele. Što se tiče prodaje, mislim da smo na dobrom putu i uskoro će biti objavljeno kako smo s nekoliko konkretnih projekata napravili pomak. Prije svega u marketingu što je vrlo bitno jumbo plakatima i drugim, a i nacionalna staklenka za med je projekt koji će sigurno utjecati na povećanje prodaje domaćeg meda u Republici Hrvatskoj” – izjavio nam je Željko Vrbos.

“Rekao bih da ovu godinu možemo proglasiti godinom hrvatskog meda, jer ove godine započinjemo široku akciju kako bi hrvatski med bio što zastupljeniji na našem tržištu i samim time pčelari zadovoljniji”.

Na pitanje o uvoznom medu, odgovorio nam je:

“Uvozni med je uvijek problem. Prošle godine je rekordno obuhvaćeno za 10 mjeseci 1709 tona meda. Naravno, zakonom se to ne može spriječiti, ali se na neki način može ići u drugom pravcu, a to je da mi naš med, koji je vrlo kvalitetan i cijenjen u Europi, bolje brendiramo i približimo našim kupcima. Moramo doći do toga da hrvatski med u nacionalnoj staklenci bude na polici” – ističe predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Primjećujemo da je sve veći broj pčelara koji nastoji svoju egzistenciju osigurati proizvodnjom meda?

“U Hrvatskoj ima oko 10 tisuća pčelara, no u članstvu Hrvatskog pčelarskog saveza je skoro 8 tisuća. Primjećen je blagi porast u prijavi pčelinjih zajednica. Nama je krajnji cilj da sve pčelinje zajednice budu obuhvaćene u evidenciji i da što je moguće više pčelara bude uključeno u rad Hrvatskog pčelarskog saveza. Mjesta na tržištu ima i ako bude zasićeno domaće tržište, mi ćemo poduzeti korake i plasirati ga van naših granica” – kazao nam je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.