Novi album TS “Cure Iz Centra”

Ženski tamburaški sastav „Cure Iz CEntra“ nastao je 2008. godine prilikom turneje Kulturno-umjetničkog društva „Koprivnica“ u Sarajevu, budući da su u to vrijeme djevojke iz današnjeg benda, plesale folklor u KUD-u Koprivnica.
Ono što jest malo neobično za ovaj sastav je to što su u bendu samo djevojke i drugo, to da nisu pohađale glazbene škole nego su samostalno naučile svirati, dok većina tamburaša pretežno nauči svirati po KUD-ovima ili orkestrima.
Kroz godine, članice sastava su se mijenjale, a od samog početka i osnutka sastava u bendu su: Ana Mađer na basu, Marina Novogradec na kontri, dok su se Monika Ritoša na bisernici, Ema Trninić i Ana Trninić na bračevima priključile sastavu u protekle četiri godine.


Do 2012. godine, standardnu postavu benda činile su Marina Novogradec ( svira kontru ili bugariju), Ana Mađer (Špičko) (svira bas ili berdu te je glavni vokal), Sanja Križan ( svira basprim 1 ili brač 1) Nikolina Ivančić ( svira basprim 2 ili brač 2) te Tamara Vlah (prim ili bisernica) koja iste godine napušta bend. Nakon toga bendu se priključuju Lucija Bukvić na primu (bisernici, vokal) i Silvia Ivić na braču (basprimu, vokal). 2014. bend napušta Silvia Ivić, a 2015. Nikolina Ivančić.

Nakon njih i Lucija Bukvić napušta sastav, a priključuje mu se Ana Trninić. Trenutno standardnu postavu čine Ana Mađer (bas i glavni vokal), Marina Novogradec (kontra, prateći vokal), Ema Trninić (brač, prateći vokal), Monika Ritoša (bisernica, vokal) i Ana Trninić (brač, prateći vokal).
Povezuje ih ljubav prema glazbi i prijateljstvo, a njihove svirke zapamćene su po odličnoj atmosferi i zabavi! Svojim trudom, upornošću i ljubavlju koju gaje prema tamburaškoj, narodnoj i starogradskoj glazbi uspjele su postići brojne uspjehe gostujući u brojnim emisijama tamburaške glazbe („Lijepom našom“, gostovanja na Varaždinskoj televiziji, Srce TV, FIO Show, TV Superton – Poljoprivredna televizija Požega te na Osječkoj televizija u popularnoj emisiji „Slavonsko veselje“), odlascima na regionalne i međunarodne festivale tamburaške glazbe te radeći na autorskim pjesmama koje su upravo objedinile na prvom nosaču zvuka.

Zatim odlaze korak dalje u svom radu te sudjeluju na dva festivala tamburaške glazbe sa svojim autorskim pjesmama. Na prvom festivalu, „Zlatna ruža“ koji se održao u Zagrebu, nastupaju sa pjesmom „U duši nemir“ te za pjesmu osvajaju čak dvije nagrade – prvu nagradu publike i treću nagradu žirija.
Drugi festival na kojem nastupaju jest festival „Kre Mure i Drove“ koji se održava u Prelogu, a tematika je kajkavsko narječje koje njeguju. Pjesma s kojom su tamo nastupile zove se „De so dečki“ te je pjesma proglašena Hitom 2012. godine na radiju Studio „M“ po izboru slušatelja.

Godinu dana poslije, ponovno nastupaju na istom festivalu s novom pjesmom – „Nečem njega“ s kojom opet osvajaju nagradu za HIT 2013. godine po izboru slušatelja.
Iste godine u listopadu nastupaju u Novom Sadu na 13. Međunarodnom festivalu malih tamburaških sastava „Bisernica Janike Balaža“ te osvajaju nagradu za najbolju vokalnu izvedbu tj. bračistica/vokalistica Silvia Ivić dobiva priznanje za iznimnu vokalni izvedbu.
2014.g. nastupaju na čak četiri festivala sa tri nove autorske skladbe i to na Festivalu Kre Mure i Drove, Prelog, s pjesmom “O moj dragi jedini” (I.K. Kaj/J. Hrenić)
Festivalu Pjesme Podravine i Podravlja, Pitomača, s pjesmom “Lane moje” (M.Jergović/Đ.Habel/D.Krmić)
Festivalu Zlatne žice Slavonije, Požega, s pjesmom “Da ne vidiš kako plačem” (M.Tomasović/R.Pilepić/I.Ralašić)

Međunarodni festival „Bisernica Janike Balaža“, Novi Sad (priznanje za izniman napredak u radu)
2015.g. Festival Pjesme Podravine i Podravlja, Pitomača, s pjesmom „Sama ću po svom“ (Mihael Kivač/Jurica Hrenić)

2016.g. ponovno nastupaju na tri festivala tamburaške glazbe sa tri nove autorske skladbe i to na Festivalu Šokačke pisme, Županja s pjesmom “Moje malo oko garavo” (M.Tomasović/T.Draženović/D.Krmić)
Festivalu Kre Mure i Drove u Prelogu s pjesmom “Mi smo CICE” (I.Pepelko/J.Hrenić) – proglašena Hitom godine za 2016.g. na radiju Studio M, Donji Kraljevec
Festivalu Pjesme Podravine i Podravlja s pjesmom “Sreća il nesreća” (Tomislav Tišljar)
Nastupaju na tamburaškom spektaklu „Cure i tambure“, KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu
2017.g. Festival Pjesme Podravine i Podravlja, Pitomača, duet s Ivicom Pepelkom – „Procvjetali ljiljani“ (Ivica Pepelko) za koji su snimili i zajednički spot.
2018.g. Festival Šokačke pisme u Županji s pjesmom „Jesenje godine“ (M.Š. Geronimo potpisuje tekst i glazbu, dok je Ivica Plivelić zaslužan za aranžman), a za pjesmu je snimljen i spot.
Važno je istaknuti čak četiri nastupa u KD Vatroslav Lisinski ove godine i to na rasprodanim koncertima: Kajkavci u Lisinskom, Rođendan Radija Kaj gdje su uz Kvartet Gubec i Kavalire pripremile cjelovečernji koncert za prepunu dvoranu, zatim Obljetnički koncert Ivice Pepelka “Nek se slavi 50-a” te na Slavljeničkom koncertu povodom 90. rođendana i 75 godina glazbene karijere violinista Hrašćanskih čestitara Andrije Fiolića.
Posebno bi također istaknule suradnju s Juricom Hrenićem (koprivnički skladatelj) koji je s njima od samog početka te je svojim umjetničkim djelovanjem uvelike pridonio kvaliteti muziciranja unutar sastava te Ivici Pepelku na suradnji i velikoj potpori u njihovom radu.

Album “Život je jedan” potražite u Šarenom dućanu u Koprivnici te svim Croatia Records shopovima.(š.v)