Održana godišnja skupština Pčelarskog društva Križevci

Med s hrvatskih pčelinjaka

U nedjelju je u hotelu “Kalnik” održana redovna godišnja skupština Pčelarskog društva Križevci na kojoj je iznesena realizacija planova od 2018. godine i donesen program rada u ovoj godini. Križevačka udruga pčelara broji 67 članova i u posljednje vrijeme taj broj se povećao.

O aktualnostima u radu udruge kao i Hrvatskog pčelarskog saveza kaže predsjednik križevačkog Pčelarskog društva Tihomir Tkalčec:

“Nacionalna staklenka je jedan projekt na kojem je Hrvatski pčelarski savez radio unatrag nekoliko godina. Realizirana je i staklenka je u prodaji. Pčelar mora predočiti dokaze da ima OPG i da je u evidenciji Hrvatskog pčelarskog saveza, da proizvodi med. Takva staklenka je garancija svakom kupcu da je dobio izvorni hrvatski proizvod, med sa hrvatskih pčelinjaka.”

Na pitanje o tome kakva je bila prošla godina za pčelarstvo, Tihomir Tkalčec kaže:

“2018. je bila relativno dobra u našem kraju u odnosu na neke prethodne godine kada su bili mrazevi. Npr. 2016. je krajem travnja mraz poharao našu glavnu pašu bagrema. Prošle godine vremenski uvjeti su bili relativno dobri, jedinio što su se u našem kraju spojile voćno proljetna paša i bagrem. Preklopilo se jedno s drugim, nije bilo pravog proljeća i cvjetanje između različitih vrsta je bilo spojeno.”

“Dio teme tijekom skupštine bilo je i prikupljanje podataka o količini meda koja se proizvodi. U cijeloj Hrvatskoj se ne zna koliko pčelari proizvedu meda, ni mi u Križevcima nemamo taj konkretan podatak. Anketom prikupljamo podatke kako bi imali bazu s kojom ćemo moći raspolagati i razgovarati s eventualnim zainteresiranim kupcima u smislu plasmana”.

Hrvatska ima kvalitetan med, potvrđuje i Tihomir Tkalčec:

“Hrvatska se prostire na 3 klimatska područja – kontinentalno u koje mi pripadamo, planinsko i sredozemno. Imamo zato i izrazito velik broj različitih medonosnih biljaka. To je jedno veliko bogatstvo koje neke druge države nemaju.
Nastoji se pomoći pčelarima sredstvima, nešto uspijemo preko lokalne uprave i samouprave , dio preko Hrvatskog pčelarskog saveza i Agencije za plaćanja u poljoprivredi za nabavu osnovnih sredstava za pčelarstvo i lijekove”.

Pčelarima možemo samo poželjeti medonosnu 2019. godinu!