POP UP RURAL HUB – Izvješće o radu na projektu tijekom 2018. godine

“POP UP RURAL HUB – susret ideja, znanja i korisnih informacija kojima stvaramo bolji život u ruralnoj zajednici”
Visoko gospodarsko učilište u Križevcima sudjeluje na vrlo zanimljivom projektu pod nazivom „POP-UP RURALNI DRUŠTVENO-INOVATIVNI HUBOVI“ (http://ruralhubs.net/o-projektu/) u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.
Navedeni projekt financira Evropski socijalni fond (1.194.848,89 kn =85%), Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Vlada Republike Hrvatske kroz natječaj „Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih institucija za provedbu programa društveno korisnog učenja“.
Voditelj projekta je LAG Međimurski doli i bregi, a partneri na projektu su: ACT grupa, Veleučilište VERN iz Zagreba, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina, te LAG Škoji s Visa.
Cilj projekta je doprinijeti razvoju ruralnih lokalnih zajednica kroz pokretanje društveno-inovativnih aktivnosti i lokalne ekonomije te zaustavljanju migracije iz ruralnih u urbane krajeve, naročito visokoobrazovanih mladih ljudi. Projekt je namijenjen konkretnim ruralnim zajednicama Međimurske i Splitsko-dalmatinske županije gdje se razvija i testira participativni program društveno-korisnog učenja (DKU) u području ruralnog razvoja.
Polazišna točka projektnih partnera je da u svakoj lokalnoj zajednici (u ovom projektu to su Općina Mala Subotica, Općina Štrigova i otok Vis), bez obzira na obilježja i čimbenike koji utječu na razvoj, postoje neiskorišteni ljudski potencijali (ljudi i organizacije, ideje, znanje i iskustvo) koji kombinacijom društveno-korisnog učenja i praktičnog rada mogu doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju tih zajednica. Stoga je uključivanje lokalnih udruga i studenata iz navedenih sredina u cijeli proces od velikog značaja za ruralno područje.
Sudionici projekta s Visokog gospodarskog učilišta su dr.sc. Sandra Kantar i dr.sc. Kristina Svržnjak i studenti Antonio Levak, Antonio Grbavec, Antonio Sitek, Ana Balent, Bernard Matijević, Marin Zadravec i Viktor Srpak.
Trajanje projekta: 19.03. 2018. – 19.03. 2020 (24 mjeseca)
Tijekom prve godine trajanja projekta realizirane su sljedeće aktivnosti: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva iz lokalnih zajednica iz područja ruralnog razvoja i (mikro)poduzetništva te iz područja marketinga mikropoduzetničkih pothvata. Jačanje kapaciteta studenata za rad u lokalnim zajednicama koji će se osposobiti u području društvenih inovacija i društvene ekonomije Razvoj metodologije i modela pop-up ruralnih hubova za društvene inovacije i (mikro)poduzetništvo
Na slikama (preuzete od LAG-a MDIB) možete vidjeti djelić ugodne radne atmosfere tijekom prve godine trajanja projekta.

Izvješće sastavila: Dr.sc. Sandra Kantar (š.v)