Danas je dan planinara! Nek vam je sretan i spretan!

07. ožujka obilježava se Međunarodni dan planinara!

Kada se osoba odluči za neku vrstu tjelesne aktivnosti, najčešće nam padaju na um sportovi kao što su nogomet, košarka, plivanje, tenis, atletika, odbojka, odlazak u teretanu … A što je s nekim manje poznatim sportovima koji spadaju u drugu kategoriju? Na primjer: planinarenje! Jeste li ikada pomislili da planinarite? Kada se kaže planinarenje, većina ljudi misli na zidove, užad, klinove, padove, led … Ali to nije slučaj. To je alpsko, a razlika između planinarenja i alpinizma je visoka. Obojica dolaze na vrh planine, samo planinari pronalaze lakši i sigurniji način.

Planinarenje također podržava šetnje po padinama planina, a svatko bira šetnju koja mu odgovara. Tamo, za vrlo malo ulaganja, dobivate stvarno mnogo. Kad izađete iz kuće i dođete u planine, to je veliki plus za vas. Hodate, tako da ste fizički aktivni. Na svježem zraku udišete kisik i vi ste u izravnom dodiru s prirodom. Ljudima koji imaju problema s koljenima i zglobovima općenito se preporučuje planinarenje, jer su planinarske staze za njih puno blaže od trčanja po betonu i asfaltu.

Također, kada ste okruženi drvećem, biljkama i cvrkutom ptica, vaš živčani sustav se obnavlja. Razina stresa se značajno smanjuje, a raspoloženje se vidljivo poboljšava. Na fotografijama možete vidjeti našeg Križevčanina Stjepana Jembreka, najpoznatijeg planinara i vrsnog poznavatelja Kalnika. Dragi planinari, nek vam je sretan i spretan vaš dan!(š.v)