Jeste li obukli šarene čarapice danas?

Ako vas pitaju zašto danas nosite različite čarape, recite svima da bar na ovaj način želite stvoriti jedinstveni globalni glas za zalaganje prava i dobrobit osoba sa sindromom Down.

Danas, točnije 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom, pa tom prilikom obucite šarene, različite čarape kako bi iskazali podršku svim onima koji boluju od ove bolesti.  
Svjetski dan Down sindroma prvi put se obilježio 2006. godine u Singapuru, a od tada se diljem svijeta stvorila cool podrška oblačenja šarenih čarapa. Osobe koje boluju od Down sindroma za razliku od svih nas imaju jedan kromosom viška. Putem kromosoma, sićušnih nakupina bjelančevina, prenose se sve nasljedne karakteristike. Osobe s Down sindromom imaju određeni stupanj poremećaja u razvoju (mentalni hendikep), ali on varira od osobe do osobe. 
Obilježavanjem Svjetskog dana Down sindroma i oblačenjem šarenih čarapa iskazuje se poštovanje prava ljudi s ovom bolesti, te im se na taj način poboljšava kvaliteta života. U prosjeku jedno od 650 djece rađa se s Down sindromom, a ta djeca nikada neće doživjeti isti psihofizički razvoj.(š.v)