Jubilarni, 20. CRIS

Zabilježena povijest za buduće generacije

U Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” križevačkoj javnosti predstavljen je u petak navečer 20. jubilarni broj časopisa CRIS Povijesnog društva Križevci. Nakon uvodnih riječi dr. sc. Ivana Peklića, predsjednika Povijesnog društva Križevci, obratio se pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel te pohvalio rad Povijesnog društva i izlaženje časopisa CRIS.

O temama u 20-tom broju časopisa govorila je prof. dr. sc. Mira Kolar-Dimitrijević, sveučilišna profesorica povijesti u miru i počasna članica križevačkog Povijesnog društva. Kazala je kako je časopis CRIS u ovih 20 godina postao ugledni povijesni časopis u Hrvatskoj te izašao iz uskog okvira lokalnog časopisa.

Dr.sc. Davor Balić osvrnuo se na bibliografiju časopisa CRIS iznijevši podatke o dosadašnjim objavljenim tekstovima.

U svih 20 brojeva CRISA 156 autora objavilo je sveukupno 443 rada različite naravi: znanstvene ,stručne, prijevode, prijepise, prikaze, uvodnike, pa čak i jednu pjesmu autorice Vanje Ritterman Gregurić.

“U pisanju članaka prednjači prof. Terezija Horvat koja je napisala 38 tekstova, a slijedi prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević sa 19 tekstova. U objavljenim tekstovima dominira povijest, posebno lokalna, znameniti Križevčani i manje znameniti koji su postali znameniti nakon obrađivanja u CRISU. Časopis je sadržavao i tekstove iz područja arheologije, povijesti umjetnosti, filologije, filozofije i drugih područja” – kazao je dr. sc. Davor Balić.

Glavna urednica časopisa CRIS dr. sc. Tatjana Tkalčec kazala je da su članovi Povijesnog društva, autori tekstova i svi suradnici u ovih 20 objavljenih časopisa dali obol povijesti i ostavili svom gradu nešto za buduće generacije.

“Časopis je kroz godine rastao i razvijao se, a od iduće godine glavni urednik bit će dr. sc. Davor Balić” – najavila je dr. sc. Tatjana Tkalčec.

Svi sudionici posebno su se sjetili svog preminulog člana, slikara Ivana Nemeta čiji crteži krase naslovnice svih ovih 20 časopisa, a tako će, zahvaljujući obitelji Nemet, vjeruju biti i dalje.