Veliki uspjeh kampanje: Građani u dva dana prikupili novac za sunčanu knjižnicu

U drugoj kampanji “Križevački sunčani krovovi” bilo je potrebno manje od 2 dana da građani ulože svoja sredstva za instalaciju sunčane elektrane na krovu gradske knjižnice u Križevcima. Građani su ponovno iskazali iznimno velik interes za ulaganje u projekt za dobrobit lokalne zajednice. Zelena energetska zadruga (ZEZ) smatra da su do sada provedene kampanje primjeri za druge gradove koji se mogu aktivno uključiti u energetsku i ekološku tranziciju svojih sredina.
Na krovu Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koju su u potpunosti financirali građani po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama od 3% godišnje.
“Uspjeh kampanje rezultat je iskustva, rada i odlične suradnje između lokalne zajednice i naše zadruge. Upravo je važnost građanske participacije obilježila ovu kampanju, koja je završena u do sada rekordnom roku te predstavlja velike mogućnosti dinamičnog djelovanja i za naše buduće projekte u drugim gradovima” – izjavila je voditeljica kampanje “Križevački sunčani krovovi” Hajdana Rukavina (ZEZ).
Ukupno četrdesetak osoba podržalo je sunčanu elektranu, a ZEZ dodaje da je ZEZinvest platforma omogućila još brže i transparentnije grupno ulaganje u obnovljive izvore energije. Ovom prilikom, voditelj projekta Gregor Mihaljević, naglašava kako je navedena platforma alat koji omogućava građanima aktivno ulaganje u projekte s pozitivnim i okolišnim učinkom te poziva građane da se registriraju na platformu jer su u pripremi novi projekti.
Nakon instalacije elektrane, Gradska knjižnica “Franjo Marković” postaje prva hrvatska sunčana knjižnica, čime se pozicionira na europskoj mapi energetski samoodrživih knjižnica poput u svijetu poznate Dokk1 javne knjižnice u Aarhusu, Danska.
“Drago nam je da Gradska knjižnica „F. Marković“ postaje dio samoodrživog energetskog kvarta budućnosti i zahvaljujemo svima koji su to omogućili”- ističe ravnateljica knjižnice Marjana Janeš – Žulj.
Upravo ovaj projekt pokazuje da gradovi koji svoju viziju temelje na strateškom planiranju uz potporu građana poput Križevaca – već danas vide rezultate takvih djelovanja.
Svoje zadovoljstvo ovom još jednom iznimno uspješnom kampanjom istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn:

„Već ranije mnogi su istaknuli da su Križevci ispred svog vremena kada je u pitanju energetika i uključivanja građana. Ovu tezu dodatno je potvrdila druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi jer smo već unutar prvog dana upisali sav interes za financiranje kampanje. Vjerujem kako je ovo još dodatni podstreh da nastavimo s ovim iznimno uspješnim projektom i siguran sam da ćemo uskoro postaviti dodatne fotonaponske elektrane na ostale javne objekte.“
Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga uz podršku Grada Križevaca.
Sve potrebne informacije o sunčanoj elektrani nalaze se na www.zezinvest.community, a za sva pitanja može se obratiti na: [email protected].