Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća

Uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca koja će se održati u četvrtak, 28.3.2019., gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenicima Mariom Martinčevićem i Danijelom Šaškom, predsjednikom Gradskog vijeća Markom Katanovićem i pročelnicima, održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na najvažnije točke dnevnog reda.

Osvrnuo se najprije na donošenje nove Odluke o komunalnom redu na području Grada Križevaca koja je nužna zbog usklađenja sa novim zakonima i uredbom. Njome su jasnije određeni poslovi i ovlasti komunalnih redara koji dobivaju legitimitet građane tražiti na uvid identifikacijsku ispravu. Što se tiče sufinanciranja rušenja starih zgrada, predložit će se da bude u iznosu od 15.000 kuna.

“Druga važna odluka je o ostvarivanju prava iz socijalne skrbi Grada Križevaca.

Među predloženim promjenama je i nova demografska mjera, subvencija za pohađanje dječjeg vrtića koju mogu ostvariti roditelji koji imaju petero i više djece u obitelji. Za svako dijete koje pohađa jedan od vrtića na području grada, predložena subvencija iznosila bi 75 posto cijene koju plaćaju roditelji za smještaj djeteta u Dječjem vrtiću Križevci. Time se želi pomoći višečlanim obiteljima.

Na tragu prijedloga koji je već došao na Gradsko vijeće, odlukom ćemo omogućiti ocu djeteta isplatu rodiljne naknade ukoliko rodilja za to ne ostvaruje uvjete, a on i dijete imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Križevaca.

Dalje je prijedlog Odluke o osnivanju prava građenja na građevinskom zemljištu na području Gospodarske zone Gornji Čret. Raduje me što imamo opet interes za ulaganje, ovoga puta od križevačkog poduzetnika “Strojomehanika” Škledar. Možda nije eksplozija poduzetnika, ali polako se zona puni” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Gradonačelnik se osvrnuo i na Zaključak o prodaji građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Križevaca na području odvojka sjeverno od Ulice Marcela Kiepacha. Prošle godine prodana su sva zemljišta na Posrednjem putu, i dalje ima interesa, a sa ove strane su tri građevinske parcele.

Na Gradskom vijeću naći će se i Odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja “Rekonstrukcija postojeće zgrade javne namjene – vatrogasni dom u naselju Kloštar Vojakovački. Predviđena je adaptacija objekta s ciljem ravnomjernog razvoja urbanog dijela grada i sela, oživljavanja života na selu i zadržavanja ljudi.

Donosit će se i Odluka o pristupanju Grada Križevaca inicijativi “Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju”, kazao je gradonačelnik Mario Rajn te podsjetio na to što se sve radi na povećanju energetske učinkovitosti i nastojanjima da Križevci postanu energetski neovisan grad.(J.I.)