Kvartovi budućnosti – energija u rukama građana

Predstavljen projekt COMPILE

U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci predstavljen je danas projekt COMPILE financiran sredstvima EU iz programa Obzor 2020 i nova kampanja grupnog ulaganja u fotonaponsku elektranu po principu mikrozajmova. Projektom COMPILE će se na prostoru bivše vojarne u Križevcima testirati primjena novih inovativnih tehnologija za decentralizaciju i optimizaciju lokalnih energetskih sustava, kao i raditi na izgradnji zajednice građana koji mogu upravljati ili ulagati u projekte obnovljivih izvora energije. Projekt je svojevrsna nadogradnja projekta “Križevački sunčani krovovi” kroz koji je uspješno financirana prva hrvatska fotonaponska elektrana putem mikrozajmova građana.

Upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić zahvalio je Gradu Križevcima na podršci i suradnji te kazao da je to pravi put kako jedan grad treba napraviti viziju enegetske neovisnosti te pozvao i druge gradove da slijede ovaj primjer.

Voditelj projekta COMPILE dr. Boris Pavlin istakao je da su Križevci odabrani kao jedna od 3 pilot lokacije, projekt provodi 12 partnera iz 7 zemalja, traje 3,5 godine i vrijednost mu je 6,4 milijuna eura.
“ZEZ podržava inicijativu Križevaca kao energetski neovisnog grada do 2030. godine i treba stvoriti energetsku zajednicu građana”.

Potaknuti uspješnom kampanjom fotonaponskog krova na Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima, započela je nova kampanja grupnog ulaganja u fotonaponsku elektranu na krovu Gradske knjižnice “Franjo Marković”. Građani su pozvani da se uključe, minimalno ulaganje je 1000 kuna, maksimalno 7500 kuna, ukupna investicija vrijedna je 172.000 kuna, a godišnja kamata 3 posto.

Ugovor o pokretanju nove kampanje potpisali su danas gradonačelnik Mario Rajn, ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjana Janeš Žulj i upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić.

Ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjana Janeš Žulj kazala je:

“Ovim putem zahvaljujem Gradu Križevcima i Zelenoj energetskoj zadruzi što su prepoznali našu ustanovu, knjižnicu, kao mogućnost nastavka projekta “Križevačkih sunčanih krovova” i to upravo na izgradnji fotonaponske elektrane na našem krovu. Gradska knjižnica je 2015. godine preseljena u obnovljenu zgradu koristeći za obnovu i sredstva za zaštitu okoliša i poboljšanje energetske učinkovitosti. Ovim projektom kao ustanova u kulturi, kojoj je osnivač Grad Križevci, pokazali smo da smo na tragu očuvanja energije i zaštite okoliša.”

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn istakao je želju da Križevci budu energetski neovisan grad do 2030. godine:

“Sva naša nastojanja i usmjeravanja idu upravo prema tom smjeru i drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi. Posebno sam ponosan na nastavak Križevačkih sunčanih krovova i mogu odmah najaviti da ćemo težiti i trećoj i četvrtoj, odnosno da na svim pogodnim lokacijama instaliramo fotonapon. Tu je i projekt Compile koji nas stavlja na europsku kartu budući da smo pilot područje u zajednici od 12 partnera i 7 zemalja gdje očekujem i razmjenu znanja i primjenu dobrih praksi” – istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn. (J.I.)

.