Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op.5

U Križevcima je u subotu, 23. ožujka započelo veliko glazbeno natjecanje za djecu – peto po redu Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op. 5 koje se održava od 23. do 31. ožujka u Glazbenoj školi Alberta Štrige.

Svoj dolazak na natjecanje prijavilo je preko 346 kandidata iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine u uzrastu od 8 do 23 godine u pet kategorija: tambura, klavir, udaraljke i solfeggio. Broj kandidata u disciplini klavir premašio je sve dosadašnje prijave i na taj način je natjecanje postalo najveće natjecanje u regiji u toj disciplini.

Organizator natjecanja je neprofitna udruga Opus, a nakon uvodnih riječi ravnateljice natjecanja Ivane Tadin, otvorio ga je gradonačelnik Mario Rajn koji je izrazio zadovoljstvo što se mladi bave glazbom, poželio im uspješan nastup i kazao da u tome imaju podršku Grada Križevaca.

Ovaj projekt provodi se već petu godinu zaredom i radi na promicanju glazbene umjetnosti među mladima. Cilj je doprijeti do što većeg broja djece školskog uzrasta, potaknuti ih i motivirati da uče svirati instrumente klasične glazbe, da se okupljaju oko izvanškolskih aktivnosti vezanih uz kulturu i na taj način da se zajednički utječe na odgoj i obrazovanje mladih u Hrvatskoj.

Sonus op. 5 je prilika gdje djeca pokazuju u što su vrijedno ulagali sate i sate, dane i dane vježbanja i predanog rada.