Dan narcisa

Simbol života i nade- konačno pad smrtnosti žena

U subotu, 23. ožujka u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Križevcima, tradicionalno je obilježen Dan narcisa, a u Križevcima je nositelj akcije Klub žena s bolestima dojke “Agata”.

Na Strossmayerovom trgu građani su se mogli priključiti humanitarnoj akciji u kojoj se dijele cvjetovi narcisa, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Narcise su simbol proljeća, života i nade, simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podrške svim ženama koje su oboljele od te bolesti.

“Obilježavanje tog dana ima za cilj potaknuti na razmišljanje i djelovanje u vezi preventivnih pregleda i brige o vlastitom zdravlju. Podržimo ovu akciju, poklonimo sebi i dragim osobama stručak narcisa i podsjetimo se da provođenjem redovitih preventivnih aktivnosti čuvamo zdravlje” – kazala je predsjednica Udruge “Agata” Nena Prosenečki.

“Dobna granica oboljelih sve se više spušta, obolijevaju sve mlađe osobe. U toj crnoj statistici ima i tračak nade. Hrvatska konačno bilježi pad smrtnosti od ove opake bolesti i to sa 990 umrlih spustio se na 853 preminule žene godišnje. Uložen je veliki zajednički trud u podizanju svijesti za što ranije otkrivanje ove bolesti. Vrlo je važno rak dojke otkriti u što ranijem stadiju. Posebno je važan samopregled dojki, redoviti odlazak liječniku i odaziv na mamografske preglede” – kazala je Nena Prosenečki.

Akciji “Dan narcisa” odazvao se i podržao je župan Darko Koren te gradonačelnik Križevaca Mario Rajn zajedno sa svojim suradnicima, zamjenicima Danijelom Šaškom i Mariom Martinčevićem, predsjednikom Gradskog vijeća Markom Katanovićem i pročelnicima. Gradonačelnik je s pozornice uputio poruku građanima:

“Hvala što ste se odazvali i ove godine pozivu Kluba “Agata”. Upravo je prevencija najučinkovitiji zdravstveni oblik. Kao što ste čuli, 64 posto se žena prošle godine odazvalo preventivnom pregledu, a to i dalje znači da trećina žena ne koristi državni program koji je osiguran. Apeliram i ovim putem, odazovite se, prevencija prije svega kako bi bili zdrava nacija.

U programu na Strossmayerovom trgu nastupili su mališani križevačkih dječjih vrtića. (J.I.)