Veliko je novo malo Matije Palčića

U okviru održavanja 15. Culture Shock Festivala koji organizira udruga P.O.I.N.T., u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” otvorena je izložba radova “Veliko je novo malo” mladog križevačkog umjetnika Matije Palčića. Riječ je o izložbi radova izrađenih tehnikom bijelog penkala (korektora) na crnom papiru. O izložbenim radovima govorila je Gordana Juran Ratković, a sam autor nam je za portal Radija Križevci izjavio:

“Ovo je moja druga izložba, prvu izložbu crteža “Socijalno neprilagođeni” sam imao 2014. godine u Galeriji “Izlog” u Zagrebu u organizaciji Društva tjelesnih invalida. Radim malo neobičnom tehnikom, to je bijela olovka na crnom papiru. Inspiracija dolazi iz uobičajenog života, problema koji muče mlade ljude i općenito ljude u Hrvatskoj. Želja mi je i dalje izlagati i raditi u ovoj tehnici, ne mislim to mijenjati. Mislim da je to nešto jedinstveno, pa ću pokušati u tome što je više moguće. I dalje bih volio izlagati u Križevcima i u Zagrebu, a možda dođe i neka međunarodna izložba

Na ovoj izložbi je 16 uradaka” – kazao je Matija i zahvalio svima koji ga podržavaju, obitelji i prijateljima.

Uvodničarka Gordana Juran Ratković je kazala:

“Danas se susrećemo s radovima našeg sugrađanina Matije Palčića. Iako Matija crta od osnovne škole, put ga nije odveo na Likovnu akademiju već u sasvim drugom smjeru, na Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao i stekao zvanje magistra inženjera naftnog rudarstva. Matija je slikar amater, odličan u tome kao i u svojim drugim preokupacijama : sport – atletika, triatlon, nogomet.

Neobična tehnika bijelog penkala, korektora koji je Matija otkrio bila je idealna da njome izrazi svoje frustracije i emocije. S vremenom je otkrio i mnoge druge izražajne mogućnosti bijele linije na crnom papiru. Matija se danas svojim asptraktnim, geometrijski točnim, ali prostoručno izvedenim linijama i oblicima, referira na sve društvene probleme, zanimljivosti i pojave koje okupiraju i njega i sve nas u društvu”. (J.I.)