Na 16. sjednici Gradskog vijeća – gradonačelnik o izviješću nakon pitanja vijećnika

Najzanimljivije pitanje bilo je radi li gradonačelnik još u bivšoj tvrtci.

Nakon dosta burne rasprave o izviješću o radu gradonačelnika od srpnja do prosinca prošle godine, dodatno obrazloženje i odgovore na pitanja dao je gradonačelnik Mario Rajn:

-“Ne, ne radim niti u jednoj firmi sa strane rekao sam nekoliko puta. Ja se ne branim od svoje plaće, ja sam otprilike sličan iznos plaće imao i prije. Plaća se zarađuje, plaća se ne dobiva, nitko vam to ne dijeli s neba. Isto tako, radno mjesto koje radim poštujem, poštujem poslodavca, u ovom slučaju građane grada Križevaca i radim na jednom mjestu. Ja nisam tip koji fušari i radi još sto drugih poslova okolo, ubire naknade jer mi je to potrebno u životu.

Dakle, jednom za svagda. Ako nakon političke karijere nastavim karijeru u gospodarstvu, a iskreno se nadam da hoću, bit ću posvećen u potpunosti slijedećem poslodavcu tko god on to bio.

Što se tiče nagrade za šampiona EU fondova, ona stoji tu ispred vrata. Naravno da sam je ponosno primio, naravno da nije samo zasluga mene, uručena je gradonačelniku ali nije titulirana na gradonačelnika, piše Grad Križevci. Grad Križevci smo društvena zajednica, i vi i predstavnici medija i naši mladi sugrađani na ulici. Sutradan, netko će možda otvarati nešto na geotermalnom izvoru, naravno da će biti nakon mene, neka se poslika , to je za dobrobit ovoga grada.

Što se tiče metodologije, tu smo stalno u određenoj disproporciji tumačenja. Grad Križevci nije dobio titulu šampiona EU fondova zbog 70 milijuna projekata, veći gradovi dobivaju veće iznose. Dobili smo zato što u tri proračunske godine smo imali ostvareno 20 projekata koji se tiču svih aspekata društva: od pomoćnika u nastavi, ulaganja u osnovne škole , vrtiće, u poduzetničku infrastrukturu, besplatne prehrane za socijalnu ugrožene. Prema tome, to je odgovorna društvena zajednica, a ne jedan projekt koji je masivan, koji je možda troškovnik ponekad i napumpan i onda se pored njega slikamo i upiremo da je to grad. To nije grad, vi ste reprezenti grada kao što sam ja direktno izabrana izvršna vlast, a grad su građani koje, kad izađete iz ove vijećnice, susrećete svaki dan na ulici.

Što se tiče stalne komparacije sa okolnim općinama, iz iste mjere iz koje su dobili vrtići, mi smo dobili Carevdar. Riječ je o mjeri 7.4 ulaganje u ruralnu infrastrukturu. Ja sam presretan zbog okolnih načelnika. Dobit će vrtiće, a mi ćemo biti uvijek ovdje podrška ako će trebati administrativno vođenje tih vrtića jer je za pretpostaviti u odnosu na njihove fiskalne kapacitete da neće svi moći imati uprave vrtića i da će oni odgovorni tražiti administraciju i stručno osoblje u smislu popratnih službi u gradu kojem gravitira to građanstvo. Ovaj grad će njih dočekati i vrlo konstruktivno surađivati bez obzira iz koje su opcije zato što i ti građani temeljne društvene usluge ipak konzumiraju u gradu Križevcima. Ovdje je i Dom zdravlja, hitna medicina i niz drugih aspekata.

Branit ću poziciju dokle god svi zajedno kao društvo ne napravimo kvalitetan iskorak i dok nam izlaznost na izborima bar ne nadiđe natpolovičnu većinu. 46 posto građana izašlo je , to je bilo rekordno u zadnjih 15 godina, i izabralo ovo tu predstavnčko tijelo. 54 posto naših sugrađana i dalje je razočarano i revoltirano i politikom i našim prepucavanjima. Pričamo o prošlosti, neusmjerenosti na strateške stvari, na ono što nam slijedi u budućnosti, na izgradnju zdrave zajednice. Baš zbog takvih omogućujem da se uključe. Ako već ne žele izaći na birališta i prekrižiti listić ili dati svoj glas, neka se na neki način izraze i ipak imaju priliku sudjelovati u kreaciji gradskog proračuna ili barem u sugeriranju.

Grad Križevci je Grad – prijatelj djece. Pokušaj je krenuo 2013., formirao se odbor, kad su se pobrojale očekivane aktivnosti ta je težnja vrlo brzo utihnula. 2017. novi mandat, novo vodstvo, novi programski odbor proširen sa svim dionicima koji se osjećaju da žele graditi grad koji je zaista na usluzi svojoj djeci i u rekordnom roku, u 14 mjeseci smo stekli vrlo prestižan status. Nije do statusa. Stvar je do svih obaveza i svega onoga što nam slijedi u slijedećih 10, 15, 20 godina i kontinuitetu ulaganja u naše najmlađe. Naravno da je cilj da ti isti najmlađi za 15 godina zasnivaju svoje obitelji i da taj kontinuitet traje. Ja i ovdje koristim priliku da zahvalim cijelom projektnom timu jer je to rezultat njihovog predanog rada , a isto tako prepoznatosti od strane zajednice da je to nešto što dobro radimo.

Što se tiče udžbenika, krenuli smo u zadnjoj polovici 2018. godine. Trenutno je zakon izglasan, poslan je iskaz interesa ravnateljima da se izjasne žele li nove udžbenike ili će koristiti ove. Očekujem da će se isti udžbenici koristiti najmanje još jednu školsku godinu.

Što se tiče strateških i dugoročnih projekata, strategija grada je revidirana do kraja 2020. godine i očekujem od svih klubova , ali i zainteresirane stručne javnosti da svi zajedno pristupimo izradi strategije koja će pratiti novo programsko razdoblje Europske unije 2021 – 2027. godine. S političkog, društvenog i osobnog stajališta ja sam istaknuo tri cilja koja smatram da su utemeljeni na vrednotama ili potencijalima koje ovaj grad ima. Jedan je stjecanje statusa Grada prijatelja djece što smo ostvarili, drugo je energetska neovisnost do 2030. i treće je usmjerenost na poljoprivredu i korištenje resursa poljoprivrede , opet u kontekstu energetike. Naravno da nam ne idu svi programi paralelno i ne mogu ići. Ako ste očekivali za godinu i pol mandata, očekujete čudotvorca . Građani će reći svoje 2021. i 2025. Poanta je priče da grad kao održiva zajednica ima ljude koji su spremni preuzeti u datom trenutku vođenje grada , a isto tako pokazati kontinuitet vizije da ovaj grad ima budućnost kao što ima vrlo slavnu i duboku prošlost. Nismo ni sami svjesni koliko nas sa zavisti gledaju okolo.

Što se tiče gradskog stadiona, slažem se da su to ona prva vrata kad nam ljudi dolaze u grad. Nadamo se da ćemo ih tim prvim dojmom, gostoljubivošću zadržati da vide barem dio onoga što ovaj grad nudi. Iskreno se nadam, kad ponudimo u slijedećem proračunu upravo taj strateški projekt, da ćete dići ruke za taj projekt. Time ste zaista i vi spremni poduprijeti viziju ovog grada za naredno desetljeće.”

Gradonačelnik Mario Rajn osvrnuo se i na Aglomeraciju:

“Aglomeracija je iznimno zahtjevan projekt. Predan je aplikacijski paket koji je bio vrlo zahtjevan. Proglašena je pripremljenost projekta besprijekornom. Zahvaljujući odluci Vlade mi i dalje pripremamo i očekujemo u slijedeća tri tjedna, ukoliko dobijemo sve suglasnosti, da ćemo objaviti javni natječaj i za izvođenje radova i za vođenje projekta i za nadzor iako nismo dobili ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. To nas itekako razlikuje od značajnog broja jedinica lokalne samouprave koje su dobile ugovor , a onda pokazali nedoraslost u pripremi projekta. Nemam razloga sumnjati da će projekt Aglomeracije uspjeti. Prije svega treba nam oko nekih stvari konsenzus. Napominjem kako će najrelevantniji pokazatelj ovog i svih slijedećih izvješća biti u svibnju 2021” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn u obraćanju vijećnicima.