“Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” Novinari prosvjedovali

Protiv cenzure!

Pod sloganom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” ispred Novinarskog doma u subotu je oko podneva počeo prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), čiji je cilj osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti Ministarstvu kulture i Vladi.

Novinari, među ostalim, zahtijevaju da se prekine zloupotreba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizira Vijeće za elektroničke medije, razriješi vodstvo Hrvatske radiotelevizije i hitno izmijeni Zakon o HRT-u.

Ići će i do Ministarstva kulture

Osim toga, u HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

“Novinari izlaze na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija, kojih je u ovom času više od 1160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike”, ističu u HND-u.

Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a, te su najavili kako neće sudjelovati u programu javne radiotelevizije pojavljivanjem u studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima. Prosvjednici se još okupljaju ispred Novinarskog doma, nakon čega bi se trebali okupiti pred Ministarstvom kulture te se u potom u koloni uputiti prema Markovu trgu.

“Dosta je bilo progona!”

Prosvjednicima se ispred zgrade HND-a obratio i predsejdnik HND-a, Hrvoje Zovko. “Hvala vam što ste došli u Zagreb, ispred zgrade HND-a, kako biste dali podršku HND-u i kolegama i kolegicama iz drugih medija. Došli smo poručiti – dosta je bilo progona! Poručujem Vladi Andreja Plenkovića da ozbiljno shvati ovaj prosvjed, da ozbiljno shvati ovaj problem. Gospodo draga, dosta je bilo terora!”, poručio je Zovko.

Prosvjednici su na svojem putu prema Markovom trgu ostavili pismo za zahtjevima na vratima Ministarstva kulture, naslovljeno za ministricu Ninu Obuljen Koržinek. (telegram.hr) foto:N1