Egzotične bengalske mačke obitelji Majhen

Dubravko Majhen iz Gornje Glogovnice bavi se uzgojem egzotične pasmine, bengalske mačke.

“Nastala je križanjem azijske leopard mačke i domaće mačke. Da bi se dobila bengalska mačka s rodovnicom, treba proći četiri generacije s križanjem da se izvuče divlji gen. Tek peta generacija dolazi sa rodovnicom. Što se tiče početaka, presudna je bila svjetska izložba mačaka 2012. godine u Zagrebu, u “Areni” gdje je Hrvatska bila domaćin i tu sam prvi puta uživo vidio ovu pasminu od uzgajivača iz skandinavskih zemalja. Zainteresirao sam se za njh i 2015. nabavio prvog mužjaka, pa ženku i tako je krenulo. Trenutno se u uzgoju koriste dva mužjaka i tri ženke.

Naša uzgajivačnica nosi naziv “Majhen”. Redoviti smo posjetitelji i sudionici međunarodnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Italiji…
Bengalska mačka je vrlo rijetka i mnogi još niti ne znaju da postoji takva pasmina. Počeci prve bengalske mačke su iz 1983. godine, prva je stigla u Europu 1991. i u FIF-i je priznata 1999. godine.

Možemo reći da je bavljenje time skup sport, no tu je utkano puno ljubavi prema ovim životinjama. Na izložbama su bengalske mačke uvijek zapažene. Uzgajivači teže da se dobije mačka što bliže standardu koji propisuje asocijacija. Prepoznatljiva je pasmina, djeca je uvijek dođu rado pogledati” – kazao je uzgajivač bengalskih mačaka Dubravko Majhen.

Na izložbama bengalske mačke postižu uspjehe i kod sudaca, a posebno ih visoko ocjenjuje publika.

“Ponekad mi je draže kad odbijemo dobru ocjenu posjetitelja, više nego sudaca. To znači da im je interesantna ova pasmina. Za vikend smo na izložbi u Zagrebu, pa vjerujem da će biti posjetitelja i iz ovog kraja koji će nas doći podržati” – ističe Dubravko Majhen. (J.I.)