Priopćenje Centra za socijalnu skrb Križevci

Najavljujemo okupljanje djelatnika ispred zgrade CZSS Križevci za dan 08.03.2019.godine u 12,00 sati kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu socijalne skrbi i pružili podršku zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Zadar.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske

Poštovani,
Vezano na nemile događaje na Pagu i tragično stradanje djece osjećamo dužnost da kao struka damo podršku kolegama iz Centra za socijalnu skrb Zadar. Stoga ćemo se okupiti dana 08.03.2019.godine u 12,00 sati ispred zgrade Centra za socijalnu skrb Križevci kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu socijalne skrbi i pružili podršku zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Zadar na koje se baca krivnja i odgovornost za nemili događaj na Pagu kao i mnogo puta ranije u sličnim situacijama.
Ovim okupljanjem želimo pružiti moralnu podršku prvenstveno kolegicama i kolegama iz Centra za socijalnu skrb Zadar koji su se našli u središtu hajke traženja krivca za monstruozan zločin koji se dogodio na Pagu i ukazujemo na nezadovoljstvo načinom na koji se rješavaju problemi dugogodišnje zapuštenosti sustava socijalne skrbi. Srećom sva djeca su preživjela i uspješno se oporavljaju od ozljeda.
Ovaj slučaj kao i mnogi do sada pokazali su da se javnost tek nakon što se dogodi neka tragedija upoznaje s radom socijalne službe. Ovoga puta, prvenstveno zahvaljujući našem Sindikatu, u prvi plan istaknuti su problemi zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i odbačena je mogućnost da se smjenom ili kažnjavanjem jedne osobe ti problemi sakriju od javnosti.
Potaknuti nesretnim događajem na Pagu, osjećamo se pozvanim, reagirati na izjavu ministrice Nade Murganić, koja pretpostavlja krivnju stručnih kolegica i kolega kao i ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar, dok ista još nije niti utvrđena, a čime se izravno narušava povjerenje javnog mijenja u sustavu socijalne skrbi, a u kojem sustavu i ona radi. U isto vrijeme ne navodi stvarno stanje u kojem se sustav nalazi, a odlikuje ga nedostatak stručnih radnika i vanjskih suradnika za obavljanje poslova u centrima za socijalnu skrb ( provođenje mjera stručnih pomoći i potpora, pojačane brige i nadzora, nadzora nad osobnim odnosima.)
Prema sada važećem Pravilniku o minimalnim uvjetima prostora, opreme i broja stručnih i drugih radnika Centra za socijalnu skrb i podružnica, navodi se da jedan stručni tim Odjela za djecu ( socijalni radnik, pravnik, psiholog, socijalni pedagog i rehabilitator ) radi i odgovoran je za 100 obitelji godišnje na svom području, dok je u praksi to i nekoliko puta više, što samo govori u prilog činjenici da postavljeni normativi ne odgovaraju stvarnim potrebama i često premašuju fizičke mogućnosti i stručne kapacitete djelatnika u sustavu socijalne skrbi.
Kod mjera provođenja mjera obiteljsko-pravne zaštite, prije svega mjere stručne pomoći i potpore, a koje su u nadležnosti centra za socijalnu skrb i koristimo ih kao ključni „alat“ kod utvrđivanja procjene rizika kod djece i obitelji, uvelike nam nedostaju vanjski suradnici.
Naglašavamo da veliki broj centara za socijalnu skrb u Republici Hrvatskoj radi u uvjetima koji nisu adekvatni, a broj korisnika uvelike premašuje prostorne kapacitete, tako da npr u jednom uredu rade tri socijalne radnice koje istovremeno rade s korisnicima, a koji zbog navedenog nemaju svoje privatnosti koja je nužno potrebna prema standardima kvalitete rada i općenito načelima rada s ljudima.
Mi, zaposlenici u sustavu najbolje znamo s kakvim se problemima i preprekama svakodnevno susrećemo u radu. Prvenstveno tu je nedovoljan broj stručnog kadra svih profila, normativi koji ne prate stvarne potrebe korisnika i daleko su od standarda zemalja članica EU, loši i neadekvatni radni prostori, nedostatak sredstava za rad samo su neki od naših svakodnevnih problema. Svjesni smo da ne postoji idealno rješenje, ali smo jednako svjesni da se sadašnje stanje može popraviti, međutim to je nemoguće bez stvarne želje za promjenama i potpore ministarstva i Vlade.
Nakon godina ukazivanja na probleme, nebrojenih dopisa, mailova, sms poruka, telefonskih poziva od strane Sindikata, i uglavnom, ignoriranja od strane Ministarstva i Vlade smatramo da je došao trenutak kada bi se svi zaposlenici u sustavu socijalne skrbi trebali ujediniti u traženju poboljšanja uvjeta rada u sustavu.
Ovo okupljanje neka bude prvi korak k tom cilju. ZASLUŽUJEMO VIŠE I BOLJE Djelatnici Centra za socijalnu skrb Križevci