Radionica u Visokom gospodarskom učilištu

Cilj projekta – otkriti sorte otpornije na sušu

U Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima održana je danas radionica na temu “Važnost sorte u kontekstu klimatskih promjena – utjecaj suše na produktivnost kukuruza i soje”. Riječ je o projektu “Procjena adaptabilnosti hrvatskog sortimenta kukuruza i soje u funkciji oplemenjivanja za tolerantnost na sušu koji provodi istraživački tim Hrvatske zaklade za znanost”.

O projektu i njegovim ciljevima uvodno je govorio prof. Ivan Pejić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je istakao:

“Glavni cilj projekta je otkriti sorte otpornije na sušu za stvaranje boljeg uroda. Želimo otkriti da li među sortama koje su na tržištu ima nekih koje su više tolerantne . Osnovna svrha je da bi mi koji se bavimo oplemenjivanjem bilja, razvojem novih sorata za buduće vrijeme možda mogli kreirati sorte koje će bolje podnositi sušne uvjete i ostvariti zadovoljavajuće prinose i u takvim uvjetima” – kazao je prof. Ivan Pejić.

Na radionici su sudjelovali i stručnjaci Državnog hidrometeorološkog zavoda Tanja Likso, Davor Tomšić, Krešo Pandžić i Nataša Strelec Mahović koji su govorili o rezultatima meteoroloških mjeranja u posljednje dvije godine i odstupanjima od klime u Hrvatskoj te procjeni intenziteta i trajanja suše. Istaknuto je kako su to bile sušne godine, a zatim su stručnjaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu održali predavanja na teme: “Analiza utjecaja meteoroloških prilika u 2017. i 2018. godini na prinose soje i kukuruza u svrhu procjene razdoblja i intenziteta suše”,
“Tolerantnost na sušu genotipova soje i kukuruza” kao i ponašanju vodećih sorata soje i hibrida kukuruza u mreži poljskih pokusa 2017. i 2018. godine”.