Udar na standard: Skuplji struja, plin, benzin, stanovanje…

Cijene energenata, struje plina i goriva, u siječnju i veljači ove godine već su bile gotovo tri posto više nego prije godinu dana. Najviše, gotovo 10 posto, poskupila su kruta goriva, od početka ove godine znatno su skočile i cijene benzina, dok će struja i plina tek poskupiti.

Zbog značajnog rasta veleprodajnih cijena plin će za građane poskupjeti od 1. travnja u prosjeku 6,9 posto. Poskupljenje plina pogodit će oko 600 tisuća građana koji se griju na plin. Prema informacijama koje je iznio ministar energetike Tomislav Ćorić, prosječnom hrvatskom kućanstvu mjesečni izdatak povećat će se za dvadesetak kuna.

Skuplji struja i plin
Cijena bi porasla i mnogo više da Vlada još uvijek ne regulira tržište plina za građanstvo. Liberalizacija tržišta plina najavljena je za dvije godine, nakon koje će opskrbljivači plina moći slobodno formirati cijene. Procjenjuje se da bi tada, 2021., cijene mogle biti veće i do 30 posto nego što su sada.

Početkom lipnja poskupit će i električna energija za građane koji koriste HEP-ovu univerzalnu uslugu, a već od 1. travnja za poduzetnike.

Poskupljenje će pogoditi desetak posto potrošača koji koriste zajamčenu uslugu u okviru bijelog dvotarifnog modela. Njima cijena energije skače s 54 lipe po kilovatsatu na 75 lipa po kilovatsatu, i to u višoj tarifi, te s 32 na 44 lipe po kilovatsatu u nižoj.

Promjene cijena struje četiri puta godišnje
Poduzetnicima koji se opskrbljuju električnom energijom putem tzv. zajamčene usluge HEP-a od 1. travnja struja će poskupjeti za više od 20 posto, a pojedinim skupinama i 30-ak posto.

Inače, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) početkom ožujka promijenila je metodologiju određivanja tarifa, koja u većoj mjeri prati promijene cijena na veleprodajnom tržištu. Osim toga, tarife će određivati četiri puta godišnje, a ne dva puta kao što je bilo do sada, pa se ubuduće mogu očekivati i češće promijene cijena električne energije.

Od početka godine cijene naftnih derivata u prosjeku su već narasle deset posto. Tako je prosječni tank benzina sada za oko 50 kuna skuplji nego krajem 2018., a dizela oko 40 kuna.

Velik skok cijena odvoza smeća i stanovanja
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u proteklih godinu dana najviše su skočile cijene odvoza smeća i otpada – krajem veljače ove godine bile su oko šest posto više nego krajem veljače 2018. Prema najavama, građane i ubuduće mogu očekivati rast cijena odvoza smeća zbog najavljenih ulaganja u nove spremnike, ali još nema informacija o kolikom poskupljenju bi se moglo raditi.

Također su značajno porasli i troškovi stanovanja – najamnine su sada više oko pet posto nego prije godinu dana, a poskupilo je i održavanje stambenog objekta. Pritom su proizvodi za održavanje stanova i kuća skuplji oko dva posto nego prije godinu dana, dok su majstori svoje cijene digli za 3,5 posto, objavio je DZS.(prviplan.hr)