Uspješna škola stranih jezika “NIKA”

Škola stranih jezika “NIKA” u Križevcima prošle je godine obilježila 25 godina postojanja, rada i prisutnosti u društvenoj zajednici.

O tome smo porazgovarali s direktorom Zoranom Lončarićem koji najavljuje i državno polufinale HIPPO natjecanja:

“Ove godine ulazimo u slijedećih 25 godina, nadam se. Kroz školu stranih jezika “NIKA” obrazovano je mnogo kadrova. Puno, puno mladih, a naravno i odraslih je prošlo kroz ove naše đačke klupe. Neki od njih su danas naše kolege, profesori i zajedno s nama rade. Mnogi od njih su završili na sveučilištima u svijetu uz pomoć certifikata koje su ovdje zaslužili i polagali, tako da smo stvarno sretni kad nam se jave da su napredovali dalje. Drago nam je kad kažu da se i dalje osjećaju kao dio obitelji “Nike”.

Uz poduku stranih jezika: engleskog, njemačkog, francuskog, talijanskog, ruskog, “Nika” nudi još i druge obrazovne programe, a to su mogućnost polaganja šest razlikovnih ispita i stjecanje dvojne svjedodžbe, uz ovu našu i svjedodžbu američke srednje škole pošto smo jedini centar u Hrvatskoj koji je ovlašten za provođenje tih ispita od strane sveučilišta Missouri iz Amerike. Mislim da je to, što se tiče budućeg životopisa naših polaznika, jedna krasna stavka. Naravno, tu rade na usavršavanju jezika, imaju pristup međunarodnim stipendijama i mogućnost aplikacije na međunarodna sveučilišta. Dakle, doista im se otvaraju velika vrata.

Uz to, “Nika” nudi mogućnost polaganja međunarodno priznatih ispita iz jezika, konkretno engleskog i talijanskog jer smo centar za međunarodno priznate ispite iz talijanskog sveučilišta za strance Universita per stranieri, Perugia i Pearsonov centar od ove godine. Tu je, da spomenem, već par godina poznati Aloha program, odnosno program mentalne aritmetike, u stvari razvoja intelektualnih sposobnosti djece gdje se radi na povećavanju znanja, kvocijenta inteligencije, kratkotrajnog, dugotrajnog pamćenja, fokusa koncentracije. To je jedan program koji je zaživio u cijelom svijetu. “

Na pitanje koliki je interes Križevčana za strane jezike, Zoran Lončarić nam je kazao:

“Pa, ja bih rekao da je dovoljan s obzirom da smo mali grad. Uvijek imamo dovoljno polaznika, a ono što nas posebno veseli je da, kad djeca krenu s učenjem jezika, obično u predškolskoj, najranijoj dobi, ostaju s nama do kraja svog obrazovnog puta u Križevcima, odnosno do kraja srednje škole. Nekako se posebno vežemo jedni za druge.”

Osim učenja u učionici, organizirate i putovanja za polaznike?

“Svake godine idemo na već poznato adventsko putovanje u neku od europskih destinacija, oko 1. svibnja ove godine nadamo se da ćemo ići u posjet Italiji: Toscani i Umbriji, a svako ljeto zadnjih 5-6 godina naši polaznici idu i na usavršavanje jezika u Veliku Britaniju gdje, uz proputovanje Europom, imaju priliku 10 dana provesti u engleskim obiteljima, usavršavati jezik, upoznavati njihovu tradiciju, kulturu i vidjeti možda jedan drugačiji način života i dnevnog ritma. Uz rad u učionici imamo i tu, da tako kažemo, terensku nastavu. To je dobra prilika da usavrše ono što su tijekom godine svladavali u učionici”.

U subotu, 30. ožujka će se održati natjecanje HIPPO “English Without Borders” – međunarodno natjecanje iz engleskog jezika, pa ga najavite:

“HIPPO je međunarodno natjecanje iz engleskog jezika koje, osim što ima za cilj promociju važnosti učenja engleskog jezika, ima i po meni još bitniji cilj: promoviranje međunarodnog razumijevanja, upoznavanja drugih zemalja, kulture, njihovih običaja, poštivanje različitosti, stvaranje međunarodnih prijateljstava. Ono je krenulo prije sedam godina sa svega 7 država i oko 5000 natjecatelja. Ove godine to se dosta proširilo po svijetu i sudjeluje 40 zemalja sa tri kontinenta i oko 35 000 natjecatelja. Hrvatska sudjeluje od samog početka vrlo uspješno. Do sada je Hrvatska osvojila 8 medalja i imala 51 finalistu.

Tu moram spomenuti da su Križevci možda jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj. To je jedna krasna promocija našeg grada i van granica Hrvatske”.

Tu je i škola stranih jezika NIKA odigrala veliku ulogu?

“Pa, jesmo. Prije četiri godine Ivan Kranjčić osvojio je treće mjesto u HIPPO kategoriji 4- prvi i drugi razred srednje škole, a prošle godine je njegova sestra Magdalena Kranjčić osvojila izvanredno prvo mjesto u HIPPO kategoriji 1 za 4. i 5. razred osnovne škole. To je i najbrojnija kategorija, tako da je stvarno njen uspjeh ogroman. Donijeli su dvije medalje u Križevce”.

Državno polufinale će se održati u Križevcima 30. ožujka?

“Da, natjecanje se sastojalo od tri kruga. Središnje Državno polufinale je ovdje u Križevcima u subotu, 30. ožujka i očekujemo oko 400 učenika iz sjeverozapadne i središnje Hrvatske i otprilike toliko njihovih mentora. Natjecanje će se održati u Srednjoj školi “Ivan Seljanec”. Registracija natjecatelja je od 9 sati i zahvaljujem djelatnicima škole i ravnateljici Gordani Juran Ratković koji nam izlaze u susret i koji su suorganizatori ovog velikog događanja kao i svojim kolegama bez čije pomoći ne bi bilo moguće to izvesti” – rekao nam je Zoran Lončarić, predsjednik za Udruženje “Global Hippo” Hrvatska. (J.I.).

Izvor fotografija: “Nika”