Uspješni Prigorci i Prigorke na Kalnik Trailu 2019.

Dvoje prijatelja, Barica Tutek iz Svetog Ivana Žabno i Miladin Vitanović iz Vojakovačkog Osijeka, samo su jedni od brojnih mladih potkalničkih sportaša na koje Prigorje može i mora biti itekako ponosno. Na jučerašnjoj utrci ‘Kalnik trailu 2019.’njih dvoje postiglo je veliki sportski uspjeh. Zahvaljujući svojim izuzetnom trkačkom umijeću i kondiciji, uspjeli su osvojiti dobre pozicije i vrijedna nagrade.

Barica Tutek je u utrci Bor od 7 km, u kojoj je sudjelovalo oko 200 ženskih trkačica, zauzela visoko drugo mjesto – prvo mjesto pripalo je Vesni Janković, a treće Mariji Đapić. Osim iz svih krajeva Hrvatske, takmičarki je bilo i iz Slovenije, BiH i Makedonije.

– Osvojila sam 2. mjesto i presretna sam zbog toga. Staza je bila izuzetno zahtjevna. Na početku smo imali uzbrdicu do Planinarskog doma pa onda putem kroz šumu. Bilo je tu makadama, kamenja po stazi, puno izazova. Dio trkača se i izgubio, imali su kriva skretanja. Na kraju nas je dočekala nizbrdica prema cilju. Organizacija svega je bila vrhunska. Bilo je potrebne hrane i piće te super druženje. – rekla je Barica Tutek, trkačica iz Svetog Ivana Žabna, te dodala da ju je prije utrke uvijek strah da li će proći pravim putem ili će zalutati, te kako je važna psihička priprema i pravilan raspored snage. Njezin prijatelj Miladin Vitanović, poznati prigorski nogometaš i predsjednik Mjesnog odbora Vojakovački Osijek, također se kao muški takmičar iskazao na istoj utrci. U toj zahtijevnoj utrci u kojoj je bilo oko 300 takmičara, osvojio je vrijedno osmo mjesto. Svojim rezultatom i više je nego i zadovoljan, ovo mu je prvi nastup na trail utrci, a iduće godine namjerava ponovo sudjelovati.

– Prvo bih zahvalio organizatoru utrke Udruzi kineziologa Križevci te pokroviteljima Općini Kalnik na čelu sa njezinim načelnikom Mladenom Kešerom i Gradu Križevcima. Čestitao bih na pobjedi u utrci i našem Prigorcu Ognjenu Mergonu. Utrka je bila fenomenalna, nemam riječi. Velika turistička atrakcija i sportski izazov. Duga 7 km, puna uzbrdica i nizbrdica, predivnih kalničkih krajolika i dobre atmosfere. Uspio sam osvojiti 8. mjesto i to je odlično. Imao sam konkurenciju od oko 300 tamičara, ljudi su stvarno dali sve od sebe. Teška je to utrka, čovjek mora imati veliku kondiciju da bi izdržao sav taj napor. Ja sam se za utrku pripremao mjesecima. Bilo je tu mnogo dnevnih i noćnih trčanja. Pomoglo mi je i to što sam aktivan u nogometu. Igram za NK Viktoriju, tako da imam redoviti trening što mi pomaže kod održavanja fizičke spremnosti. Pored snage, tu je bitna i psiha. Treba to sve uskladiti. Mislim da je to vrhunski odradila moja prijateljica Barica Tutek. Na kraju, trebam još reći da se bavim poljoprivredom, imam svoj OPG i uvijek se usklađujem sa svojim sportskim aktivnostima. Hvala svima koji su bili uz mene i podržali me. – rekao je Vitanović.

Osim Miladina Vitanovića i Barice Tutek, u svim utrkama Kalnik traila – najkraća “Bor”, srednja “Potok” i najduža “Kamen” – sudjelovalo i više drugih Prigoraca i Prigorčanki. Iz Vojakovačkog Osijeka u utrci je tako još sudjelovala i Štefica Hrg Habdija. Ona je kao član križevačke ekipe Medikadent osvojila 34. mjesto. Od svih domaćih trkača najveći uspjeh postigao je Križevčanin Ognjen Mergon. Mergon je u utrci Bor zauzeo prvo mjesto i kući otišao sa zlatnom medaljom. (zv)