Danas imendan slave Apolonija i Sunčica

Sretan imendan!

Apolonija je žensko ime grčkog porijekla izvedeno od imena Apolon. Postoji mnogo tumačenja vezano za značenje tog imena. Smatra se da je možda prema indoeuropskom appelo što nači snaga, ili sa appanilus što znači otac svjetlosti, na grčkom απολλυμι apollymi znači uništiti, jedno tumačenje kaže da je od Apo-ell što je u grubom prevodu onaj koji se pregiba, onaj koji tjera u kontekstu sa ovim imenom tjera zlo i nepravdu. Iz ovog imena izvedeno je ime Polona.

Sunčica je žensko ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Sunčica dosta je često ime (među prvih tisuću) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko tisuću ovakvih imenjaka.

Ime Sunčica javlja se uglavnom u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a najmanje u Sjevernom Jadranu. Većina osoba imena Sunčica žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (preko dvjesto), Split(šesdesetak), Slavonski Brod (tridesetak). Relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u gradu: Zagorska Sela (0.16% ukupnog stanovništva). “Sunčica je stidljiva, uzbudljiva, nježna, časna, izvanredna, cijenjena i ambiciozna osoba.”