Grad Križevci osvojio prestižnu europsku nagradu

Grad Križevci osvojio je europsku CESBA MED nagradu koja se dodjeljuje urbanim mjestima – gradovima, gradskim četvrtima, naseljima i slično koji su projektima koje provode pozitivno utjecali na kvalitetu života svojih stanovnika, imali pozitivan učinak na klimu i resurse te općenito koji su doprinijeli povećanju održivosti.
S obzirom na crowdfunding kampanje za postavljanje sunčanih elektrana u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi, projekt Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci te općenitu revitalizaciju prostora grada unutar kompleksa bivše vojarne, ocjenjivački sud sastavljen od visokih predstavnika energetskog sektora, politika i ministarstava država članice Europske unije donio je odluku o dodjeli nagrade Križevcima i to u kategoriji Existing retrofitted area (Postojeće obnovljeno područje).
Cilj dodjele nagrade je promocija najboljih projekata i uspostavljenih praksi i predstavljanja iskustava lokalnih zajednica na provedbi projekata održivog razvoja.
Nagrada se dodjeljuje najuspješnijim praksama odnosno primjerima održivosti, a sastoji se od priznanja najboljim primjerima i dobrim praksama, promocije u okviru Europskog tjedna održivosti u Bruxellesu 2019. te uvrštavanja primjera u brošuru o dobrim praksama razvoja lokalnih zajednica. Ceremonija dodjele priznanja održat će se sredinom svibnja na Konferenciji o održivoj izgrađenosti okoliša u gradu Scilla u Italiji. (Grad Križevci za RKŽ)