Koliko sna nam treba

Koliko nam sna zaista treba?

Istraživanja pokazuju koliko nam je sna dovoljno…

Zdrav san osnova je zdravlja organizma, a ogroman  utjecaj ima i na naš izgled i raspoloženje. Kako mnogi od nas ne spavaju dovoljno jer im vrijeme za san oduzima posao, obaveze vezane za dom i obitelj ili jednostavno predugo gledanje televizije, gledanje u mobitel do tko zna koje doba noć,i nije loše znati koliko je sna zapravo potrebno u određenim godinama.


Zna se za mnoge slučajeve ljudi zaposlenih na visokim pozicijama koji su potvrdili da najbolje funkcioniraju nakon samo nekoliko sati sna. Količina sna ovisi o mnogim stvarima, jedna od najvažnijih je naša dob.

San je uvjetovan godinama života zbog kompleksnih promjena u mozgu koje su uzrokovane razvojem, školom ili poslom i drugim stvarima kojima se bavimo tijekom dana.

Istraživanje u Velikoj Britaniji provedeno prošle godine pokazalo je kako je potreban broj sati sna prema dobi sljedeći:

Novorođenčad – 16 do 18 sati sna
Dvogodišnjaci – 11 do 13 sati
Petogodišnjaci – 10 do 12 sati
Tinejdžeri – 8 do 10 sati
Nakon 20. godine – 7 do 9 sati
Nakon 65. godine – 5 do 7 sati

Djeca spavaju puno zbog visoke razine hormona melatonina koji pogoduje snu. Razina hormona se počinje smanjivati u tinejdžerskoj dobi i gotovo potpuno nestaje kada napunimo 70.
No, bez obzira na godine san je itekako potreban zbog dobrog zdravlja. Ukoliko sna manjka možemo oboljeti od depresije, srčanih bolesti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Na poteškoće u spavanju utječe i činjenica da smo često pritisnuti vremenom, odnosno mislimo da moramo zaspati u točno određeno vrijeme a zapravo bi morali ići spavati kad nam se prispava, bez obzira koje je vrijeme.(metroportal)