Od Ministarstva kulture 710.000 kuna za obnovu sakralnih objekata

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i zamjenik pročelnika Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Krešimir Karlo potpisali su danas ugovore s Ministarstvom kulture o financiranju obnove sakralnih objekata na području Križevaca.

“Ove godine od Ministarstva kulture imamo odobreno 710.000 kuna, iznos koji je u odnosu na prošlu godinu manji, ali tako je i u okolnim gradovima. Ministrica kulture nas je ovdje na radnom sastanku upoznala s određenim smjernicama za dalje, a posebno mi je drago da se ipak ulaganja Ministarstva kulture sve više stavljaju u kontekst očekivanih efekata na razvoj kontinentalnog turizma . Nedugo nakon tog sastanka imali smo jedan stručni skup gdje je bio i ministar turizma i ministrica kulture i apostrofirali su kulturnu baštinu i dobra u kontekstu razvoja turističkih djelatnosti na kontinentu. Svakako da u tom smjeru očekujemo još dodatan iskorak i napredak, prvenstveno potporu sa strane Ministarstva turizma u budućim godinama” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.  

Radit će se na slijedećim objektima:

Crkva svete Ane – Pavlinski samostan na sanaciji sjevernog pročelja, Katedrala Presvetog Trojstva – nastavak sanacije ograde, Židovsko groblje – građevinska sanacija, Crkva svetog Petra u Apatovcu – građevinska sanacija – zatege toranj, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Glogovnici – završni radovi, Crkva svete Margarete u Gornjem Dubovcu – građevinska sanacija od kapilarne vlage i Crkva Svete Katarine u Erdovcu – izrada projektne dokumentacije.

“Sigurno da ćemo i mi nastaviti pratiti i sugerirati upravo kroz smjernice da što prije određeni građevinski radovi završe koji se sada u kontinuitetu provode nekoliko godina i da se zaista stave u funkciju  i oplemenjivanja kroz turizam, ali isto tako osvješćivanja važnosti kulturne baštine u gradu Križevcima” – dodao je gradonačelnik Mario Rajn.

“Ovogodišnjim programima nastavljamo dugogodišnji niz  izvrsne suradnje s Gradom Križevcima i trudimo se u okviru mogućnosti podržavati i pratiti programe obnove, odnosno revitalizacije doista bogate križevačke baštine – rekao je Krešimir Karlo, zamjenik pročelnika Konzervatorskog odjela u Bjelovaru. (J.I.)