U subotu svečano ustoličenje mons. Milana Stipića u križevačkoj katedrali

U subotu, 13. travnja 2019., kada se prema grčko-slavenskom obredu slavi Subota uskrišenja pravednoga Lazara (Lazarova subota), na svečanoj arhijerejskoj liturgiji sv. Ivana Zlatoustoga, u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima s početkom u 10,30 sati, mons. Milan Stipić će biti svečano uveden u službu ordinarija.

Liturgiju će služiti umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić zajedno s metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom, mons. Giuseppeom Pintom, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj, nadbiskupom zadarskim Želimirom Puljićem, predsjednikom HBK, drugim nadbiskupima i biskupima Hrvatske biskupske konferencije, biskupima iz susjednih zemalja i njihovim predstavnicima te klerom Križevačke eparhije i brojnim rimokatoličkim svećenicima.

Na svečanoj liturgiji, koja će se služiti na hrvatskom i starocrkvenoslavenskom jeziku pjevat će Katedralni zbor iz Križevaca i Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” iz Križevaca pod ravnanjem maestra Ozrena Bogdanovića, uz izravni prijenos Hrvatskog katoličkog radija, te će u toku liturgije prvi tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Blachowiak, pročitati i pokazati Dekret Kongregacije za Istočne Crkve iz Rima o imenovanju mons. Stipića apostolskim administratorom, a umirovljeni vladika Kekić predati naprsni križ i mitru. Pri kraju Liturgije apostolski nuncij nadbiskup Pinto će mons. Stipiću predati žezlo i tom prigodom mons. Stipić će se kao novi ordinarij obratiti svojom nastupnom i zahvalnom besjedom. Osim obitelji mons. Stipića, na slavlju će sudjelovati brojni državni dužnosnici, predstavnici Ureda Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar-Kitarović, Sabora i Vlade RH, predstavnici Koprivničko-križevačke županije, gradonačelnici Križevaca, Jastrebarskog i Ozlja te drugih ustanova i udruga, kulturno-umjetnička društva iz Žumberka, Samobora, Zagreba i Dalmacije te brojni hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske kao i grkokatolici Bosansko-hercegovačkog vikarijata Križevačke eparhije.
Poglavarstvo grada Križevaca uručit će ovom prigodom posebnu zahvalnicu Grada Križevaca umirovljenom vladiki Nikoli Kekiću koji je od 2009. godine bio ordinarije Križevačke eparhije, a Katedralni pjevački zbor Križevci prigodnim poklom također će se zahavaliti mons. Kekiću koji je ujedno i počasni član zbora.
Papa Franjo, prihvativši kanonsko odreknuće od službe ordinarija vladike križevačkoga Nikole Kekića, dana 20. ožujka 2019. imenovao je svećenika protojereja Milana Stipića apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije sa svim pravima ordinarija, osim onoga što je vlastitom svetom redu biskupstva. To znači da mons. Stipić ima sve ovlasti i prava redovnog dijecezanskog ordinarija, međutim ne može vršiti one sakramentalne čine koje su vlastite samo biskupskom redu. Sa samom službom ordinarija, mons. Stipić ima pravo na znakovlje vlasti: mitru (krunu),  nošenje naprsnog križa i uporabu žezla.
Ordinarijat Križevačke eparhije