15. svibanj – Međunarodni dan obitelji

“Obitelji i odgovor na klimatske promjene”

Savez društava Naša djeca Hrvatske preporučuje svim osnovnim DND u gradovima i općinama da prigodnim programom obilježe: Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja 2019. godine.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana obitelji je: „Obitelji i odgovor na klimatske promjene“.

Međunarodnidan obitelji ustanovila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda, 1993. godine i preporučila da se od 1994. godine takav dan održava svake godine, te postane tradicijom koja je posvećena obitelji. Novom Rezolucijom, 2002. godine, Glavna je Skupština UN uputila poziv svim državama da u povodu Dana obitelji pripreme posebne programe, susrete obitelji, stručne skupove, promotivne koncerte i druge sadržaje na svim razinama, a posebno u lokalnim zajednicama.

Obilježavanjem toga Dana svake godine u svibnju želi se naglasiti važnost koju međunarodna zajednica pridaje obiteljskom životu i obitelji kao osnovnoj zajednici u društvu, širom svijeta.

Kako je Dan obitelji prvi put održan 15. svibnja 1994., a tada je to bila nedjelja, bilo je preporučeno da obilježavanje Dana obitelji i ubuduće bude 15. svibnja, ali je omogućena fleksibilnost, tj. prilagodba lokalnim prilikama i mogućnostima, da organizatori u svakom mjestu odluče hoće li to biti baš 15. svibnja bez obzira koji je to dan u tjednu, ili da to bude sredinom svibnja nekog drugog odabranog dana, npr. u subotu ili još bolje u nedjelju, jer je ona za većinu zaposlenih dan odmora, a po tradiciji i glavni obiteljski dan u tjednu.

Savez DND bio je među organizatorima već od prvog obilježavanja Dana obitelji i da od tada to čini svake godine. Tako je Dan obitelji postao još jedan tradicionalni program osnovnih DND. Želimo da tako bude i ove godine, 15. svibnja.