45. Izborna skupština Kluba liječenih alkoholičara Križevci

U restoranu “Vojarna” održana je u subotu 45. izborna skupština Kluba liječenih alkoholičara Križevci na

U restoranu “Vojarna” održana je u subotu 45. izborna skupština Kluba liječenih alkoholičara Križevci na kojoj je za predsjednika izabran Tihomir Horvat, dopredsjednik je Nedeljko Čiča, a tajnik Branko Jagušić.

Usvojen je izvještaj o radu u prošloj godini. U KLA Križevci je 31 član, od toga 22 liječena ovisnika i 9 članova obitelji koji su prošle godine proveli brojne aktivnosti, rečeno je na skupštini. Redovito se jednom tjedno održavaju terapijski sastanci, sudjelovali su na “Večeri pučke poezije”i manifestaciji “Stvaralaštvom protiv ovisnosti”, održali “Kestenijadu”, sudjelovali na sportskim susretima , obilježili Dan klubova liječenih alkoholičara na Kalniku, Mjesec borbe protiv ovisnosti i drugo.

Stručni djelatnici Kluba liječenih alkoholičara prof. Milan Čapalija i prvostupnica sestrinstva Zlatica Nemec održali su prezentaciju o 45 godina djelovanja KLA Križevci: KORAK PO KORAK, D(R)UGI ŽIVOT I OPORAVAK.

Prof. Milan Čapalija kazao je da je alkoholizam jedan od velikih zdravstvenih i psihosocijalnih problema i zbog toga je rad kluba neophodan. Kroz prezentaciju o 45 godina djelovanja kluba podsjetio je na osnivanje KLA pri Gradskom društvu Crvenog križa Križevci, osnivače kluba te da je kroz klub prošlo 450 liječenih alkoholičara, a preko 1000 osoba je sudjelovalo u raznim aktivnostima. Naglasio je važnost obiteljskog pristupa, jer najvažnije je spasiti člana i obitelj.

Stručna djelatnica, prvostupnica sestrinstva Zlatica Nemec podsjetila je da je Klub liječenih alkoholičara Križevci osnovan 24.6.1974. godine i od tada se osjetio značaj njegovog postojanja i okupljanja članova koji se sami ne bi mogli odhrvati alkoholizmu i problemima koje on izaziva.

” Klub je mjesto okupljanja članova, apstinenata, obitelji i stručnih djelatnika” – kazala je Zlatica Nemec i podsjetila na mnoge trenutke rada: od održavanja skupština, kulturnih i sportskih događanja, posjeta drugim klubovima, do susreta, izleta i druženja.

Dodijeljena su priznanja članovima za apstinenciju od 1 – 45 godina te za višegodišnje nepušenje.

Za 45 godina apstinencije od alkohola priznanje je dobio Nikola Novosel Miško, jedan od osnivača Kluba liječenih alkoholičara Križevci koji je rekao:

“Da nije bilo kluba, ne bi ni mene bilo. 47 je godina kako ne pijem alkohol”. Želim vam dobro zdravlje, što dužu apstinenciju, a obiteljima mir, jer to je najvažnije”.

“Kad se hoće, može se izdržati zahvaljujući dobrim ljudima koji te podržavaju. Ima lijeka, nije skup, učlanite se u klub”- poruka je jednog člana Kluba liječenih alkoholičara Križevci.

Brojni gosti iz susjednih klubova: Bedekovčina, Sveti Ivan Žabno, Koprivnica, Varaždin, Bjelovar, Virovitica, Velika Gorica te više klubova iz Zagreba čestitali su Klubu liječenih alkoholičara Križevci na uspješnih 45 godina postojanja i rada na suzbijanju alkoholizma koji je vrlo raširen, a dolaskom u klub može se to prekinuti.

Čestitke je uspješnom radu uputila je i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović, a u kulturno-umjetničkom programu nastupio je pjevački zbor “Kalnički slavuji” iz Kalnika i članica KLA Križevci Željka Solar sa recitacijom. (J.I.)