Dogodilo se na današnji dan

Engleska bolničarka Florence Nightingale, organizatorica i članica prve ekipe za njegu ranjenika i bolesnika na bojištu koja je djelovala tijekom Krimskog rata u britanskom ekspedicijskom korpusu što je smanjilo smrtnost u poljskim bolnicama s 40 na 2 posto, a čiji je primjer bio priprema osnivanja Crvenog križa, rođena je 1820. godine u Firenci.

Američka filmska, televizijska i kazališna glumica Katharine Hepburn, poznata po svojoj oštroumnosti, otmjenosti i žestokoj neovisnosti, dugogodišnja filmska i životna partnerica Spencera Tracyja, rekorderka po broju primljenih Oscara, a 1999. proglašena najvećom ženskom filmskom zvijezdom svih vremena, rođena je u Hartfordu u Connecticutu 1907. godine.

Američka filmska glumica Millie Perkins, zapamćena po ulogama u filmovima The Diary of Anne Frank, Ride in the Whirlwind, Wild in the Streets, Table for Five, At Close Range, Slam Dance, Necronomicon, The Lost City I mnogim drugima, rođena je 1938. godine u Passaicu u New Jerseyju.

1551. – U peruanskoj prijestolnici Limi osnovano je Universidad Nacional Mayor de San Marcos, najstarije sveučilište u Amerikama.

1743. – Porazivši svog rivala pretendenta, cara Karla VII, Marija Terezija okrunjena za kraljicu Češke.

1884. – Potpuno gluh i psihički bolestan, u aziliju umro kompozitor Bedřich Smetana (na slici), velikan češkog romantizma i autor prve češke nacionalne opere, Prodana nevjesta.

1937. – Kralj George VI i kraljica Elizabeth Bowes-Lyon okrunjeni za kralja i kraljicu Ujedinjenog Kraljevstva.

2007. – Na Eurosongu u Helsinkiju pobijedila je Marija Šerifović s pjesmom “Molitva” i tako na debitantskom nastupu svoje zemlje, što je prvi puta u novijoj historiji natjecanja, osigurala pobjedu Srbiji.