Dogodilo se na današnji dan – 21. svibnja

Papa Ivan VIII. 879. godine na misi je blagoslovio kneza Branimira, hrvatski narod i zemlju, što je kasnije potvrdio u pismu koje se smatra prvim međunarodnim priznanjem hrvatske državnosti. Pismo je papa poslao Branimiru, a u njemu između ostaloga stoji “Dragom sinu Branimiru….Kad smo naime na dan Uzašaća Gospodnjega služili misu na žrtveniku sv. Petra, digosmo ruke uvis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju, da možeš ovdje uvijek spašen tijelom i dušom sretno i sigurno vladati zemaljskom kneževinom, a poslije smrti, da se na nebesima veseliš s Bogom i da vječno vladaš….Dano 7. dan mjeseca lipnja”. Papa je Branimiru zahvalio na povratku Rimskoj Crkvi i pozvao ga na uspostavljanje još bliskijih veza, ali istovremeno je u sličnom pismu biskupima na hrvatskom području koristio oštrije tonove što se može rastumačiti činjenicom da se Hrvati nisu izravno pokoravali Rimu nego su to činili preko akvilejskoga patrijarhata. Na taj je način Branimir, poput franačkih vladara, zadržao veću samostalnost u imenovanju biskupa na svome području.

Hrvatski nogometaš Mario Mandžukić, od 2005. član mlade reprezentacije, a od 2007. i Hrvatske A selekcije, koji je karijeru započeo u Ditzingenu blizu Stuttgarta, a po povratku u Hrvatsku nastavio NK Željezničaru preko kojega je dospio u NK Marsoniu, NK Zagreb, NK Dinamo, Wolfsburg, Bayern, Atletico Madrid i Juventus rođen je u Slavonskom Brodu 1986. godine. Na saboru crkvenih dužnosnika i vlastele donešen je Dušanov zakonik, čime je uređena državna organizacija srednjovjekovne Srbije.

– U Parizu je osnovana FIFA (na slici original povelje iz 1905.), svjetska nogometna federacija.

– Rodio se sovjetski fizičar i aktivist Andrej Saharov, jedan od projektanata sovjetskog nuklearnog oružja, ali i protivnik istog, zbog čega je i dobio Nobelovu nagradu za mir 1975. godine.